Annons

”Sluta ta emot asylansökningar vid gränsen”

Många mindre flyktingbåtar har den senaste tiden anlänt till Lampedusa i Italien. De har samlats upp och bilden visar italienska militärens båtar som tar med  sig migranterna till Sicilien, måndagen den 27 juli.
Många mindre flyktingbåtar har den senaste tiden anlänt till Lampedusa i Italien. De har samlats upp och bilden visar italienska militärens båtar som tar med sig migranterna till Sicilien, måndagen den 27 juli. Foto: Fabio Peonia/TT

Det är Sveriges och hela världens politikers ansvar göra upp med dagens inhumana migrationssystem. Basen för att hjälpa människor på flykt måste vara ett kvotflyktingsystem, skriver medlemmar i Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan.

Under strecket
Publicerad

Vår kapacitet att integrera flyktingar bör styra hur många vi tar emot. Inte hur många som tar sig igenom Europas nålsöga. Sverige har idag inte möjligheten att ge migranter bra villkor utan att riskera behöva ta emot fler migranter än vi kan integrera. Basen för att hjälpa människor på flykt måste vara via FN:s kvotflyktingsystem om vi ska ge migranter säkra vägar till trygghet och goda förutsättningar att etablera sig.

Dagens regelverk för migration bygger på att det inte finns någon gräns för hur många som kan komma: alla med skyddsskäl som söker asyl ska få uppehållstillstånd. Centralt för diskussionerna i migrationskommittén har därför varit volymmål och (försämrade) villkor för migranter för att hålla nere asylansökningar. Men kommittén duckar den svåra frågan, nämligen att asylsystemet i grunden är djupt dysfunktionellt, då det
1. motiverar dåliga villkor till migranter
2. innebär farliga vägar för de som flyr
3. inte ger hjälp efter behov.

Annons
Annons
Annons