Annons

”Sluta snåla på vårt nationella elnät”

Foto: Janos Jurka/Naturfotograferna/TT

Politiker och myndigheter måste förstå vikten av ett starkt nationellt elnät för att nå målen för klimat, industri och ekonomi. Sverige måste skyndsamt satsa stort på stamnätet, skriver elnätsexperten Magnus Olofsson.

Under strecket
Publicerad

I juni eldades fossil olja i kraftverket i Karlshamn. Samtidigt var vattentillgången god i norr efter en snörik vinter och sen vårflod. Därtill ryckte Svenska kraftnät ut och betalar 300 miljoner kronor till Vattenfall för att köra Ringhals 1 i några månader – medan andra kraftverk tillhandahåller den avtalade reaktiva förmågan utan ersättning. I södra Sverige nådde elpriset över 2 kronor per kilowattimme medan det var bara drygt 10 öre i norr. Och detta sommartid med låg efterfrågan på el. Kolkraft importerades från Tyskland och Polen samtidigt som vattenkraften höll tillbaka elproduktionen i Norrland.

Avsteg från den fria elmarknaden finner vi även i Stockholm där Ellevio nödgats avtala med Stockholm Exergi för att möjliggöra fortsatt elproduktion då inte stamnätet (transmissionsnätet) räcker till. På motsvarande sätt hålls det gaseldade Heleneholmsverket i Malmö under armarna just för att stamnätets kapacitet brister. Nöden har ingen lag.

Annons
Annons
Annons