Sluta skyffla runt ansvaret för offentlighetsprincipen

Att näringsminister Annie Lööf vilseleder konstitutionsutskottet är bara ett i raden av exempel på regeringens bristande öppenhet. Statsministern bör inför KU i dag deklarera att nu gäller nolltolerans mot avsteg från en god offentlighetskultur, skriver Nils Funcke, journalist och expert på offentlighetsfrågor.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dag blir det tredje gången Annie Lööf ställs inför KU inom loppet av två veckor. Indirekt vill säga. För det är hennes och regeringskansliets chef, statsminister Fredrik Reinfeldt, som ska svara på frågor om näringsdepartementets utlämnande av allmänna handlingar och Annie Lööfs hantering av frågan.

Statsministern ska därutöver svara på frågor om regeringskansliets hantering av allmänna handlingar. Det gäller inte minst utrikesdepartementet som sedan årtionden lider av en kronisk senfärdighet. När utrikesminister Carl Bildt har blivit ansatt har han skyllt ifrån sig uppåt och nedåt. Eftersom Fredrik Reinfeldt är högste chef för regeringskansliet kan han i varje fall inte skyffla ansvaret uppåt.

Annons
Annons
Annons