”Sluta skattedopa partisk rådgivning”

Foto: Martin Barraud/Caia Image/TT

Oberoende rådgivares transparenta prismodeller missgynnas i dag skattemässigt och blir dyrare för konsumenten, skriver Kristian Peeker, vd för Citroneer Wealth Advisors.

Under strecket
Publicerad
Privat
Foto: Privat
Annons

Lars Uppsäll slår ett välbehövligt slag på SvD Debatt för att göra det tydligt för konsumenten vad som är investeringsrådgivning på oberoende grund och vad som är annan typ av rådgivning. Det är sannerligen inte lätt för konsumenter att förstå skillnaden på en ”oberoende” rådgivare och en ”fristående” rådgivare.

Finansinspektionen har ögonen på bollen och konstaterar i sin kartläggning av rådgivningsmarknaden från i våras att endast åtta av de 74 tillfrågade värdepappersbolagen och bankerna erbjuder rådgivning som är fri från egna produktintressen. För att rådgivningen ska räknas som oberoende måste rådgivaren alltid utgå från det som är bäst för den enskilde kunden och kortsiktiga egenintressen får inte påverka de rekommendationer som kunden får. Något som alltså endast en liten skara rådgivningsfirmor i dag skriver under på. Myndigheten drar också slutsatsen att det är angeläget att det växer fram en marknad för oberoende investeringsrådgivning i Sverige.

Annons
Annons
Annons