Annons
X
Annons
X

Alice Teodorescu: Sluta relativisera kommunismen

En av många små helgedomar som hedrar offren för Pol Pots regim finns i byn Phnom Batheay, några mil norr om Phnom Penh.
En av många små helgedomar som hedrar offren för Pol Pots regim finns i byn Phnom Batheay, några mil norr om Phnom Penh. Foto: AP

**Forna Östeuropa, Kina, **Nordkorea, Kuba. Nej, kommunismen är inte en god ideologi som misslyckats i praktiken. Kommunismen har fler likheter än olikheter med nazismen. Fråga de miljoner som i decennier förtrycktes och förintades om slagen, svälten, skräcken hade känts mer uthärdlig om de bara förstått att bödlarna egentligen bara ville väl. Nej, det går förresten inte, döda och tystade kan inte tala.

När Berlinmuren föll deklarerade Lars Werner, partiledare för dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna, att de inte hade något att skämmas för. Lika lite som dagens Sverigedemokrater har att skämmas för sina nazistiska rötter kanske?

**I Valter Lundells **undersökning ”Den goda tanken och den onda erfarenheten” sammanfattas legitimeringen av kommunismen väl: ”Kommunisterna kände sig tvungna att massmörda, en verksamhet de ansåg vara tråkig, till skillnad från nazisterna som dödade av ren lust.” Kanske är det då inte så förvånande att en Demoskopmätning från 2007 visade att 90 procent av de tillfrågade svenska ungdomarna inte kände till Gulag, att 40 procent trodde att ideologin bidragit till ökat välstånd i världen.

Annons
X

I går föll två historiska domar efter en två år lång rättegång mot Pol Pots andreman och Röda khmerernas statschef. Nästan en fjärdeldel av Kambodjas befolkning svalt ihjäl eller mördades under khmerernas fyraåriga styre. I kampen för en maoistisk bondeutopi skyddes inga medel.

**I tider när **extremvänstern relativiserar våldet mot politiska meningsmotståndare, när judar flyr från ett alltmer antisemitiskt Malmö, när revolutionsromantiken ventileras på bästa sändningstid i radio, är det allas vår skyldighet att behandla all intolerans lika, oavsett vem som hatar eller hatas. Vi borde veta bättre vid det här laget.

Annons
Annons
X

En av många små helgedomar som hedrar offren för Pol Pots regim finns i byn Phnom Batheay, några mil norr om Phnom Penh.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X