Annons
X
Annons
X

Sluta politisera den lilla världen

KOLUMN

Reinfeldt styrs
av sin fru, lär amerikanska diplomater ha rapporterat hem till Washington. Allt enligt Wikileaks läckor. Den som vill förstå och påverka Sveriges statsminister bör förstå och påverka kvinnorna i hans närhet, är en slutsats som ligger nära till hands.

Men många av de kvinnor som i dag befinner sig i den politiska maktens centrum har värderingar som inte är representativa för kvinnor i allmänhet. De kvinnor som på olika sätt är med och utformar regeringen Reinfeldts politik är till stor del företrädare för storstädernas heltidsarbetande kvinnoelit, som har satsat allt på sina karriärer och nu hoppas kunna lösa sina livspusselkriser med regeringens rutavdrag.

Men så ser de inte ut, de verklighetens kvinnor Reinfeldt möter på sina lyssnande resor till daghem och äldreboenden. Välfärdens kvinnor gillar arbetslinjen, men de ser inte jobbet som meningen med livet. Jobbskatteavdraget har skapat en möjlighet att jobba mindre och få tid att leva. Nästan varannan jobbande kvinna jobbar deltid.

Annons
X

Dagen före julafton, när många svenskor tog ut en halv semesterdag för att griljera julskinkan och klä julgranen, ropar en besviken Reinfeldt att vi måste bli mer lika kvinnorna i hans närhet: jobba heltid och ”göra karriär”(
DN 23/12).

Dumma brudar, det var ju därför ni fick jobbskatteavdraget, är hans budskap. I arbetslinjens Sverige ska julen fixas via rutavdraget. Vi som tycker att omsorgen om hem och barn inte är ett trist livspussel, utan ett livsviktigt arbete, representerar något ”omänskligt i vår tid”.

Reinfeldt är i hybriskrig med den medelklass som valt honom. Han vill politisera vårt hjärtland: den lilla världen. Så vinns inte kvinnoröster.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  2009 arbetade 767 000 kvinnor deltid (drygt 40 procent). ”För många”, klagar statsministern, eftersom bara 319 200 män deltidsarbetade. Den matematiska jämställdheten fordrar att 50/50-avvikelser åtgärdas 2011, hotar Reinfeldt.

  Vi julpyntande, deltidsarbetande medelklassmammor förstår inte vårt eget bästa. Vi lever i ett falskt medvetande, skulle anhängare av en Marx (som hette Karl i förnamn) säga. Vi behöver hjälp från Reinfeldts upplysta genusmullor.

  Kvinnor kan få allt idag, men de vill inte ha allt, säger den brittiska sociologen Catherine Hakim, aktuell med rapporten
  Feminist Myths And Magic Medicine.

  Hon anser att västvärldens kvinnor har uppnått jämställdhet i arbetslivet. De könsskillnader som finns beror inte på mystiska strukturer utan på att mammor prioriterar familjen istället för sin karriär.

  Vi har blandat i hop lika möjligheter med lika utfall. Moderna, välutbildade kvinnors fria livsval görs till ett politiskt problem, som bara en liten elit bryr sig om, dundrar doktor Hakim. Hon ser Sveriges jämställdhetspolitik som ett varnande exempel. Vår arbetsmarknad är lika könssegregerad som i Mellanöstern.

  Varken Fredrik Reinfeldt eller andra makthavare har i våra hem och livsval att göra.

  Elise Claeson är socionom och fri debattör.
  eliseclaeson@hotmail.com

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X