Annons

Dick Harrison:Sluta klaga, det var värre förr!

Skogsbrand utanför Sala till följd av sommarens torka.
Skogsbrand utanför Sala till följd av sommarens torka. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det råder eldningsförbud i stora delar av landet på grund av försommarens extrema värme. Men inte är det något att gnälla över, historiskt sett har minusgrader varit ett mycket större hot mot mänskligheten.

Under strecket
Publicerad

Sommaren började direkt i år. Utan att passera vår blev det högsommarvärme, ja nästan tropiskt. Men Sverige har också tidigare ”drabbats” av torra somrar, så till den grad att folk på landsbygden – och dit hörde majoriteten av oss fram till 1900-talets mitt – våndades över stundande missväxt, medan alla andra fick skäl att vredgas över att livsmedelspriserna sköt i höjden. Ett praktexempel är 1955, då extremvädret orsakade så stor vrede att den sittande regeringen med socialdemokrater och bondeförbundare råkade i gungning.

Föga förvånande kom det årets politiska gräl framför allt att handla om hur bönderna skulle kompenseras för skördeskador. Statsminister Erlander konstaterade i sin dagbok att det skulle bli omöjligt att sitta kvar efter nästa val. ”Vad Ohlin [folkpartiledaren] inte gått i land med på tio år klaras nu på några snustorra semesterveckor!”, som han noterade den 4 augusti.

Annons
Annons
Annons