Perfect Guide

Sluta jävlas med pretton

Mannen intill oss har pipskägg, stripig page, John Lennon-brillor och en nopprig kofta i svårbestämd rödaktig färg.

Han sitter dubbelvikt över det lilla cafébordet och skriver i ett tummat anteckningsblock.
Min skärmberoende kompis får – under en sällsynt Iphone-paus – syn på mannen och flämtar till.
– Har du sett prettot? Vilken dåre.
Kommentaren stör mig, men konflikträdsla gör att jag låter den passera.

Annons

Jag har aldrig begripit varför pretentiös används som ett skällsord. Det finns något ängsligt och översittaraktigt i att kalla andra för pretton. Man hånar den som strävar efter något mer, och berättar samtidigt hur rotad och autentisk man själv är. Det säger mer om den anklagande än den anklagade. Och det är en trist livssyn.

Det finns något ängsligt och översittaraktigt i att kalla andra för pretton. Man hånar den som strävar efter något mer, och berättar samtidigt hur rotad och autentisk man själv är.

Den korrekta innebörden av pretentiös är att vara intellektuellt anspråksfull i en utsträckning som det inte riktigt finns täckning för. Men vad är det för fel med att sikta högre? Att förhäva sig en aning. Amerikaner gör det hela dagarna. Men får höga femmor istället för prettoanklagelser.

Jag vill påstå att vår civilisation drivs framåt av pretton – folk som siktar högre än vad de ibland är kapabla till. Tänk om Einstein, Virginia Woolf och David Bowie låtit sig nedslås av alla bakåtsträvare som kallat dem pretentiösa.
Att slå ner på pretentioner är att tämja människors nyfikenhet. Och ibland även ett sätt att förlöjliga någons klassresa (”hur skulle hon kunna älska Svansjön, hennes pappa kör ju lastbil?”).

Tänk om Einstein, Virginia Woolf och David Bowie låtit sig nedslås av alla bakåtsträvare som kallat dem pretentiösa.

Visst är det lockande att göra sig lustig över vinsnobben som lustfyllt gurglar i sig det osvavlade naturvinet. Eller att håna modestylist-assistenten som storögt viskar om avantgardistiska belgiska designers under lördagsfrukosten på St. Paulsgatan. För att inte prata om den lungsiktiga litteraturstudenten som envist hävdar att hen bara läser poesi på originalspråk, oavsett om författaren är slovensk eller sydafrikansk, för att inte riskera att något går förlorat i översättningen.

Men vi ska nog sluta jävlas med prettona. De siktar högre. Det borde vi andra också göra.

Till Toppen