Annons

”Sluta hyckla om metallbehovet”

Det finns en alltför utbredd okunskap om metallernas grundläggande betydelse för dagens civilisation och välstånd, skriver debattörerna.
Det finns en alltför utbredd okunskap om metallernas grundläggande betydelse för dagens civilisation och välstånd, skriver debattörerna. Foto: TT

Sverige bör kliva ut ur skamvrån och solidariskt bidra till den globala klimatkampen och välfärdsutvecklingen genom ökad gruvproduktion. Det skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Välståndet i världen stiger. Allt fler människor tar sig ur fattigdomens misär och allt fler får möjlighet till ett drägligare liv. Tillgång till energi och framför allt el är avgörande för denna positiva utveckling och för det hållbara fossilfria samhället. Mer och mer ny produktion av el kommer från vindkraft och solceller och är fri från kol och olja och därmed fri från koldioxidutsläpp och negativ klimatpåverkan. El lagras allt mer i batterier för bilar, elcyklar och för att kunna klara elförsörjningen när det inte blåser och solen inte skiner.

För att förverkliga all denna utveckling krävs metaller både nya specialmetaller som bland annat litium och kobolt och traditionella basmetaller som koppar, aluminium och stål. I en rapport från Universitet i Leiden, Nederländerna, anges att Parisavtalet leder till en tolvfaldig produktionsökning av metaller för grön energi. FN:s råvaruorgan har beräknat att för att nå målet på högst 2 graders temperaturhöjning till år 2050, krävs 600 miljoner ton metaller för infrastruktur och ledningar. Till detta kommer själva energiproduktionens behov. Fossilfri energi kräver dessutom mer metaller än fossilproducerad. World Bank Group har beräknat att det kommer att krävas tio gånger mer batterimetaller för att nå 2-gradersmålet. I en rapport från EU bedöms efterfrågan på batterimetallen kobolt överstiga tillgången redan nästa år, 2020. Kopparbehovet väntas öka med 2–3 procent per år 2010 till 2050.

Annons
Annons
Annons