Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Negra Efendić: Sluta att gömma dig, Annelie Nordström

LO:s största förbund Kommunal driver lyxkrog och satsar på fiaskoprojekt, avslöjar Aftonbladet.
Den fackliga lekstugan har kostat medlemmarna hundratals miljoner kronor. Att fackbasen Annelie Nordström gör sig oanträffbar i det här läget är provocerande.

Skandalerna i Kommunal
[object Object]
Kommunals ordförande Annelie Nordström. Foto: Jonas Ekströmer/TT

På Kommunals lyxkrog i centrala Stockholm kan du beställa en krabbsallad för 345 kronor och en Côte de boeuf för 425 kronor. Det hela kan sköljas ner med en flaska Pétrus 2002, Pomerol, som kostar 32 000 kronor.

Inte många av Kommunals medlemmar skulle ha råd att gå på den krog som fackförbundet äger. Kommunal representerar nämligen de lägst avlönade men plöjer samtidigt ner deras pengar i en rad fiaskoprojekt.

På fackets exklusiva konferensanläggning Marholmen i Stockholms skärgård säljer facket eget vin för 295 kronor flaskan.

Annons
X

Aftonbladets granskning visar att 30 procent av omsättningen på anläggningen kommer från Kommunal själva. Dit åker facktopparna på konferenser och anläggningen används även för representation.

Facket har också satsat på att producera ett matprogram och ge ut en kokbok. Kostsamma projekt som inte kan beskrivas på annat sätt än ekonomisk katastrof. Den stora frågan är vilken facklig förankring dessa projekt haft.

Samtidigt som Kommunal skapat en egen lekstuga i Stockholm som dränerar förbundet på pengar har ordförande Annelie Nordström åkt land och rike runt och träffat sina lågavlönade medlemmar som månad efter månad, år efter år betalar avgift till förbundet.

Nu, när bomben briserat och skandalen är ett faktum, gömmer sig Annelie Nordström bakom förbundets kassör Anders Bergström och vägrar kommentera uppgifterna. Bergström skriver på Kommunals hemsida att man nu rättar till de felaktigheter som Aftonbladet hittat. Det handlar bland annat om att kassören och ordföranden inte fakturerats för privata övernattningar på förbundets konferensanläggning.

Man har också serverat alkohol utan tillstånd samt hyrt ut anläggningen för evenemang där en porrstjärna anlitats.

Uppgifterna är besvärande, milt uttryckt, för ett fackförbund som nu befinner sig i en avtalsrörelse. Kommunal kräver högre löner för sina medlemmar och särskilt för undersköterskorna.

För fackets förhandlingsdelegation är detta en mardröm. Det blir svårt att med trovärdighet slå näven i bordet och upprört prata om lönegap eller medlemmarnas ekonomiska utsatthet. När alla nu vet hur långt bort Kommunal själva är från sina medlemmars verklighet och hur vårdslöst de handskas med deras pengar.

Annelie Nordström måste förklara. Det är hon som är ytterst ansvarig. Tiden då pampar kunde leva i en egen värld utan insyn och transparens är för länge sedan förbi.

Annons

Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X