Annons

”Sluta dela ut bidrag till islamister”

Charlie Weimers, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna.
Charlie Weimers, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna. Foto: Fredrik Persson/TT

Muslimska brödraskapets ideologi sprids just nu över Europa med finansiering från skattebetalare. EU och Sverige bör upphöra med det troskyldiga utdelandet av offentliga medel till islamister, skriver Charlie Weimers (SD).

Under strecket
Publicerad

Debatten om verksamhetsstöd till studieförbundet Ibn Rushd aktualiserar frågan om vilka som bör få offentligt stöd och på vilka villkor. Ibn Rushd kan likt många andra organisationer knytas till den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet (MB) som eftersträvar ett globalt kalifat styrt av sharialagar. Problemet med offentlig finansiering begränsas dock inte till Sverige. Samma frågor som ställts till svenska myndigheter har även riktats till EU-kommissionen som också ger generösa bidrag till motsvarande organisationer.

I det europeiska arbetet för att stoppa offentliga bidrag till islamistiska organisationer erbjuder det svenska exemplet viktiga insikter. Myndigheternas godtrogenhet i förening med politisk ängslan skapade länge fritt spelrum för islamister. Ibn Rushd har kunnat bjuda in antisemitiska talare med kopplingar till terrorism och brödraskapet samtidigt som Folkbildningsrådet accepterat deras (bort)förklaringar och beviljat statliga bidrag på mer än en kvarts miljard. Myndigheten har även känt till att styrelsen består av en liten krets som även sitter i ledningen för medlemsorganisationerna och som även de är kopplade till MB. Inga åtgärder har vidtagits.

Annons
Annons
Annons