”Sluta acceptera usel behandling av fiskar”

Laxodling i Norge. Till höger artikelförfattaren Helena Allard.
Laxodling i Norge. Till höger artikelförfattaren Helena Allard. Foto: Gorm Kallestad/TT, Elisabeth Ohlson Wallin

Vi accepterar en helt annan nivå på lidande för fiskar än vad vi skulle acceptera för landlevande djur. Det är dags att revidera synen på fiskar som ointelligenta varelser utan känsel, skriver Helena Allard, Svenskt Sigill.

Under strecket
Publicerad
Elisabeth Ohlson Wallin
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Annons

Lax är den klart mest populära fisken och står för en fjärdedel av fiskkonsumtionen. Nästan all lax vi äter kommer från norska laxodlingar vilket blir ungefär 4 kilogram lax per svensk och år i snitt. Norge har flera tusen laxodlingar och det handlar om en produktion på 400 miljoner laxar och öringar varje år. Men levnads­förhållandena för dessa djur är något helt annat än vad vi skulle acceptera för land­levande djur som till exempel en gris eller kyckling.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons