Annons
X
Annons
X

Slut på borallyt – köparna tål inte högre priser

Bostadsköparnas kostnadskalkyler tål inte högre priser. Det är en av förklaringarna som nu ges till att prisökningarna på bostäder ser ut att ha upphört. I december låg såväl villapriser som bostadsrättspriser stilla, visar Svensk Mäklarstatistik.

Bopriserna
Prisutvecklingen är noll såväl i storstäderna som i riket. Den lilla avvikelsen är en marginell nedgång på 1 procent för bostadsrätter i Storgöteborg.

Prisutvecklingen är noll såväl i storstäderna som i riket. Den lilla avvikelsen är en marginell nedgång på 1 procent för bostadsrätter i Storgöteborg. Foto: Tomas Oneborg

Bankernas stramare syn på amortering i kombination med fortsatta politiska diskussioner om fler förändringar för att öka rörligheten på bostadsmarknaden, bidrar till att stoppa prisrallyt på bostäder i Sverige.

– Det finns övre gränser för hur högt köparna kan gå, för vad deras kalkyler tål och för vad de får lånelöfte till, så priser kan inte nå vilka nivåer som helst, kommenterar Lars–Erik Nykvist, vd vid Fastighetsbyrån.

När Svensk Mäklarstatistiks pinfärska siffror för bostadsrättspriserna i december nu presenteras, är prisutvecklingen noll såväl i storstäderna som i riket. Den lilla avvikelsen är en marginell nedgång på 1 procent för bostadsrätter i Storgöteborg.

Annons
X

– Även villamarknaden karaktäriseras av små förändringar. Det är oförändrat i Göteborg och i Stockholm och liten uppgång i Malmö, på 1 procent i december, konstaterar Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

I krontal har kvadratmeterpriset innanför tullarna stigit med över 12 000 kronor på enda ett år.

Tittar man enbart på landets dyraste område, Stockholms innerstad, så är det tydligt att prisläget för bostadsrätter kulminerade under sommaren för att därefter ligga kvar på en historiskt hög nivå. För det senaste halvåret hamnar genomsnittet innanför tullarna över 87 000 kronor per kvadratmeter. För december noteras genomsnittspriset 87 929 kronor per kvadratmeter.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Över tolv månader har prisstegringen i Stockholms innerstad varit 16 procent, vilket procentuellt ligger i linje med prisökningen på riksnivå. I krontal har dock kvadratmeterpriset innanför tullarna stigit med över 12 000 kronor på enda ett år. Men den dramatiska prisutvecklingen hänförs nästan helt till första halvåret 2015.

  – Årssiffrorna för 2015 är starka, men det var särskilt stigande priser under våren, medan det efter sommaren inte har varit starkt stigande priser. Och nu står det still, konstaterar Lars–Erik Nykvist vid Fastighetsbyrån.

  Vid mäklarfirman Erik Olsson påminner man att bostadspriserna redan för ett år sedan betraktades som höga.

  – Ändå har bostadspriserna (villor och bostadsrätter sammantaget) ökat med ytterligare 15 procent sedan dess. Skulle vi få en prissänkning som motsvarar det senaste årets prisuppgång, får de som belånade sig till bolånetakets 85 procent plötsligt 100 procent belåning, noterar vd Erik Olsson.

  Men just nu råder det alltså ett slags balans med stabila priser på mycket höga nivåer. På bostadssajten Hemnet avspeglas denna jämvikt som ett högre inflöde av nya objekt till försäljning än i fjol samtidigt som även försäljningstakten är mycket högre än i fjol.

  – De senaste fyra veckorna har 6 procent fler bostadsrätter samt 10 procent fler villor lagts ut till försäljning jämfört med samma period i fjol. Men eftersom köptrycket är så stort och försäljningarna sker så snabbt, är ögonblicksbilden att 12 procent färre bostadsrätter och 31 procent färre villor ligger ute till försäljning än vid samma tid i fjol, säger Staffan Tell, pressansvarig vid Hemnet.

  En villa i Danderyd kostade i snitt 11 miljoner kronor vilket motsvarar 24 medelvillor i Filipstad.

  Medelpriserna, i kronor per kvadratmeter, för bostadsrätter var under december 33 240 i riket. För Stormalmö noteras 22 668, centrala Malmö 25 067, Storgöteborg 36 753, centrala Göteborg 53 141, Storstockholm 54 349 och centrala Stockholm 87 929.

  För villor var medelpriserna i december 2 496 000 kronor i riket. För Stormalmö noteras 3 299 000 kronor, för Storgöteborg 4 152 000 kronor och för Storstockholm 5 023 000 kronor. Prisvariationerna är förstås enorma mellan olika platser i landet.

  – Medelpriset för en bostadsrätt i Stockholms kommun var drygt 4 miljoner kronor vilket är ca 20 gånger mer än för en genomsnittlig bostadsrätt i Fagersta som kostade knappt 200 000 kronor. En villa i Danderyd kostade i snitt 11 miljoner kronor vilket motsvarar 24 medelvillor i Filipstad, konstaterar Hans Flink vid Svensk Mäklarstatistik.

  Det finns också stora skillnader inom samma region. Exempelvis kostar en villa i Sundsvall nästan dubbelt så mycket som en villa i närliggande Timrå en mil bort. Ett annat exempel är att en bostadsrätt i Skövde kostar fyra gånger mer än en bostadsrätt i Skara – 14 600 kronor per kvadratmeter att jämföra med 3 300 kronor per kvadratmeter tre mil bort.

  Annons
  Annons

  Prisutvecklingen är noll såväl i storstäderna som i riket. Den lilla avvikelsen är en marginell nedgång på 1 procent för bostadsrätter i Storgöteborg.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X