Slut med skolresor till Stockholm?

Under strecket
Publicerad
Annons

För några veckor sedan åkte jag på skolresa tillsammans med en årskurs 6 på en friskola i Väst-sverige. Efter den vill jag passa på att göra ett inlägg i den politiska debatten om skolresorna.
Den aktuella frikolan har valt att genomföra skolresor var tredje år för att dessa ska bli mer meningsfulla. Skolresan till huvudstaden varade under tre skoldagar och kostade 1 180 kronor per person inklusive tågresa tur och retur med X2000, två nätter på hotell inklusive frukost och fri entré till museer samt fria resor med SL.
Ingen av eleverna förutom min dotter hade varit i Stockholm eller bott på hotell tidigare. De flesta hade aldrig varit på ett museum över huvudtaget eller åkt tåg med X2000.

Att höra teknikintresserade Jakobs entusiasm efter besöket på tekniska museet, Bertil som inte trodde att en frukostbuffé kunde innehålla så mycket mat, Olivias förundran över att Sveriges kungar verkligen kunde ligga kvar där i Riddarholmskyrkan, eller Jonas frågor kring Wasaskeppet skulle kunna förändra synen på
skolresor för vem som helst. Men i framtidens Sverige kanske endast min dotter får komma till huvudstaden för att bli inspirerad och få visioner för framtiden om skolresorna skulle förbjudas.
Men tänk om ett frö nu placerats i Jakob så att han kanske i framtiden läser på tekniska högskolan, Bertil kanske blir utsedd till Sveriges kock år 2015, Olivia kanske blir professor i historia och Jonas arkeolog. Det kanske är för otroligt för att vara sant men utan visioner vet åtminstone jag att det är omöjligt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons