Slussen som vattendelare

Om två dagar avgörs Slussens framtid. Fullmäktiges beslut kommer att radikalt förändra Stockholms mest omstridda korsning.
SvD:s fotografer passar här på att ge sin egen bild av Slussen – innan den försvinner.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
THERESE JAHNSON
Foto: THERESE JAHNSON
MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

I samma stund som den ensamma discokulan börjar snurra utanför dörren vaknar Slussen till liv. Kulan bildar guldfläckar i mörkret och skänker ett uns glamour till den annars så oglamorösa betongen. Det är fredag och klockan är strax efter 23. Jag trillar ner i den stora lokalen som är nästintill tom. En glad schlagerdänga ger vibrationer i väggarna och i det slitna golvet. Det är så mörkt att man lätt kan gömma sig där. Under jord, i Slussens gula gång ligger nattklubbslokalen Kolingsborg.

I kväll är det som varje fredag den stora gayklubben ”Paradise” som öppnar upp sina dörrar. Störst och bäst i stan sägs det. Människor kommer in och intar sina platser. En man ställer sig i hörnet och tittar genom fönstret ut över en ödslig Stockholmsvy med ett sugrör i mungipan, en kvinna sitter vid baren, osäkert sökandes med blicken fingrar hon på sin mobiltelefon. Tre män dansar tätt till tonerna av Human Leagues Don’t you want me på en upphöjd fyrkant i mitten. Det känns som att jag har kommit till en hemlig värld. Så väldigt långt ifrån ett pretentiöst hipsterhak på Söder som man kan komma – och väldigt långt ifrån Stureplan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons