Slussen ska bli en plats där man stannar

FEM KRAV. Slussen ska bli en verklig mötesplats där man har anledning att stanna. Det skriver stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (m) i ett ­inlägg om knutpunktens framtid.

Under strecket
Publicerad
Till Slussen kommer man på genomfart, skriver Kristina Alvendahl (m).

Till Slussen kommer man på genomfart, skriver Kristina Alvendahl (m).

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Slussen är en av Stockholms viktigaste mötesplatser. På samma begränsade yta möts Södermalm och Gamla stan i en nord-sydlig riktning med Mälaren och Saltsjön i en öst-västlig. Här passerar hundratusentals människor varje dag gående, cyklande, i bil eller i tunnelbana och Saltsjöbana. Platsen ska ta hänsyn till den dramatiska topografin mellan det högt liggande Mosebacke och Skeppsbron i havsnivå. Dessutom måste en mycket hög arkitektonisk klass hållas med trygga, ljusa stadsrum där stockholmarna trivs både nattetid och på dagen.

Idag är den en gång så geniala klöverbladskonstruktionen en utsliten trafikmaskin som tvingar ner gående i obehagliga prång med krängande gångtunnlar. Diskussionerna om en ny sluss har pågått under många decennier, först som en debatt om huruvida dagens konstruktion skulle rustas upp, sedan om en exakt kopia skulle uppföras och slutligen om ett nybygge. År 2004 vann arkitektkontoret Nyréns en tävling om platsens framtid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons