Annons

Slumpartad snilleblixt blev ögonöppnare

Tobii kan tveklöst räknas in i kategorin svenska snilleföretag. Ändå är det inte de tekniska idéerna som sticker ut mest. Snarare förmågan att gå från en bra innovation till ett stort väl fungerande bolag.

Under strecket
Publicerad

John Elvesjö arbetade med en annan innovation som skulle underlätta för industrin att optiskt mäta hur partiklar faller ned, sedimenteras, när man producerar pappersmassa. Då råkade han av en tillfällighet rikta sensorn mot sig själv och såg hur den följde ögonrörelserna.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

”Jag skulle vara stolt över att avsätta mina grundarkolleger om de inte var bäst på plan. Och de resonerar likadant om mig. Ingen av oss vill sitta kvar bara för att vi varit med och grundat bolaget”, säger John Elvesjö på Tobii Technology.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Henrik Eskilsson, vd i Tobii Technology.

Foto: EMMA-SOFIA OLSSON

De tre Tobii-grundarna, från vänster: Mårten Skogö, John Elvesjö och Henrik Eskilsson.

Foto: TOBII TECHNOLOGY

Innovation bygger inte ett bolag. Det är genomförande som gör det. I praktiken måste man lägga mycket tid på det som inte är innovativt, påpekar John Elvesjö, Tobii Technology.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Tobiis forskningslokaler i Mörby centrum, Danderyd.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det blir tyvärr bara en hastig rundvandring i Tobiis forskningslokaler i Danderyd för intervjun med John Elvesjö har tagit lång tid och nu sitter ett tv-team från Tyskland och väntar på honom. De kommer säkert att få sitt behov av bilder väl tillgodosett för labbet är ett fotomässigt teknikeldorado.

Vi hinner bara gå några steg innan vi stöter på en modell av en mänsklig skalle där ovandelen är borttagen så att man lätt ska kunna komma åt de elektroniska ögonen. Och så har vi förstås glasögonen som man kanske inte skulle vilja ha på sig ute på stan men som definitivt skickar signaler om att här pågår forskning som om några år kan förändra vardagen för rätt många av oss.

Annons
Annons
Annons