SL:s varning – åk inte via dessa tre stationer

Gullmarsplan är en av tre stationer som SL varnar för där det finns mer folk.
Gullmarsplan är en av tre stationer som SL varnar för där det finns mer folk. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förra veckan kom tecken att stockholmarna hade börjat röra sig i stan mer igen – men nu verkar trenden ha vänt. Det visar SL-statistik som SvD har tagit del av. Samtidigt varnar regionen för trängsel vid knutpunkter i söderort.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I helgen kunde SvD rapportera att data från Telia indikerade att fler stockholmare lämnade sina hem för att åka in till stan än för några veckor sedan. Även Region Stockholm hade då fått indikationer på att fler var ute i rörelse än tidigare, vilket ledde till att kommunikationschefen Suss Forssman Thullberg gick ut med en skarp uppmaning till stockholmarna:

– Res bara om du absolut måste, hur svårt det än är. Var rädd om dig själv, dina nära och kära och dina medstockholmare. Håll ut ett tag till, sa hon då.

Nu visar ny statistik från SL, som SvD fått från Region Stockholm, att uppmaningen tycks ha hörsammats. De tecken på uppgång som syntes förra veckan har försvunnit i de senaste dagarnas statistik.

– Vi blev oroliga förra veckan och därför gick vi ut hårt med uppmaningen att inte resa. Och det är mycket glädjande att stockholmarna hörsammade uppmaningen. All heder åt stockholmarna som förstått allvaret. Nu gäller det att detta ligger fast, säger Suss Forssman Thullberg.

Samtidigt har regionen identifierat vissa platser där trängseln fortfarande är stor under rusningstrafik på eftermiddagarna, trots att resandet är mer än halverat mot normala fall. Det handlar främst om tre knutpunkter i söderort: Gullmarsplan, Liljeholmen och Årstaberg.

– Där ser vi att det blir trångt. Vi har informationsinsatser på plats och uppmanar folk att hålla avstånd. Men samtidigt vill vi uppmana er som måste resa med kollektivtrafiken: om ni kan undvika de här platserna så gör det, säger Suss Forssman Thullberg.

Andra platser där man har fått rapporter om trängsel är på T-centralen i gången mellan röd och blå linje, samt i viss mån Fridhemsplan och på vissa innerstadsbussar, framför allt fyrans linje. Och det sistnämnda förvånar Suss Forssman Thullberg.

– Där finns ju tunnelbanan som alternativ. Men det kan ha att göra med att man inte behöver visa upp färdbevis på bussarna, medan man måste blippa sig igenom spärren i tunnelbanan, säger hon.

Uppmaningen till dem som upplever trängsel på innerstadsbussarna är enkel: ta nästa buss – eller ta tunnelbana.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons