Annons

SL:s okända motpart i miljardaffär – skandalbank

SvD AVSLÖJAR | I 18 år har SL hållit hemligt vem som var motpart i miljardaffären runt de blåa tunnelbanevagnarna. Nu kan SvD avslöja att en amerikansk skandalbank, där flera toppar fällts för miljardbedrägerier, hade en central roll. Med tystnadskrav och ett invecklat hyravtal skulle både SL och banken nå fördelaktiga skatteeffekter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SvD har granskat en affär där 88 äldre tunnelbanevagnar ingick i ett avancerat skatteupplägg med hemliga affärspartners.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 5

Biträdande förvaltningschef på trafikförvaltningen Sara Catoni och tillförordnade utvecklingsdirektören Gunnel Forsberg vill inte berätta vilka myndigheten gjort affärer med i USA. Då kan de hamna i amerikansk domstol, hävdar de.

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 5

I ett enda av hundratals dokument som handlar om affären med tunnelbana och pendeltåg dyker namnet upp hos landstingsägda Transitio.

Bild 3 av 5

Riskeras skattebetalarnas pengar om landstinget berättar namnen på vem de gör affärer med? Myndigheten hävdar att den kan stämmas i amerikansk domstol om så sker.

Foto: Malin HoelstadBild 4 av 5

Affärerna med de amerikanska motparterna är mycket komplexa. Ett landstingsägt bolag hyr ut tunnelbanevagnar till en partner i USA, som återhyr, i en så kallad ”lease-leaseback”, eller ”LILO”, lease-in-lease out.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 5 av 5
Efter reklamen visas:
Så går SL:s skatteupplägg till

De äldre blåa vagnarna är ett bekant inslag i Stockholms tunnelbana. Sedan de började rulla i mitten på 1980-talet har miljontals människor färdats i dem. I dag körs de både på den röda och den blåa linjen.

Annons
Annons
Annons