Annons
X
Annons
X

SL:s nya biljettsystem dröjer

Stockholmstrafikens nya betalsystem SL Access blir ytterligare försenat. SL:s förhoppning är nu att systemet ska börja kunna användas före sommaren men det tas inte i full drift genast. Tillverkaren i Australien har också tekniska och ekonomiska problem.

I Västra Götalandsregionen försenades införandet av ett liknande smart biljettsystem med flera år. Där gjordes beställningen 2001, två år före Stockholm.

–Allt såg bra ut när vi köpte systemet. Sedan sprack it-bubblan och ERG fick likviditets- problem. Men nu har vi alla prylar och använder systemet för drygt två tredjedelar av alla resor, säger projektansvarige Tommy Edh.

Hans oro gäller nu hur systemet i vår ska klara att i full skala hantera värdekort där resenären sätter in pengar till resor.

Enligt uppgifter i australiska medier har leverantören ERG tekniska och ekonomiska problem på hemmaplan. Företaget har inte lyckats leverera något fungerande system i Sydney. Där är systemet sju år försenat och ägarna har tvingats ställa upp och täcka skulder.

–Vi har löpande följt utvecklingen med hjälp av revisorer och inte sett att det är någon dramatik just nu. ERG har under åren har inte haft någon urstark ekonomi, säger SL:s stabschef Björn Holmberg.

Över hela världen blir sådana här system försenade, oberoende av vilken leverantör det är, säger han. Ett 40-tal utomstående konsulter uppges nu vara inkopplade för att lösa den jättestora övergången till ett nytt system.

Enligt ERG:s hemsida skulle SL Access vara i kommersiell drift i december 2006.

–Vi har inget spikat datum, men det rimliga är att vi går igång med systemet innan sommaren. För oss är det viktigare att allt går perfekt än att man håller ett visst datum, säger Björn Holmberg.

Avtalet med ERG uppges av SL vara värt 290 miljoner kronor. Den siffran står sig men flera andra projekt har lagts till och kostar extra.

Politikerna i SL:s styrelse har dock inte informerats om några kostnadsökningar. De har inte heller fått någon heltäckande information om orsaken till förseningarna, mer än att den kvalitet SL vill ha inte har kunnat levereras.

Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X