Annons
X
Annons
X

”Jag får vara mig själv i Göteborg”

Amanda Werne är prisad kompositör som gör mjuk och poetisk prärierock under sitt alias Slowgold. Med sitt fjärde album ”Drömmar” har hon både hyllats av kritikerna och lyckats nå ut till ett bredare publiklager.

Amanda Werne
Amanda Werne Foto: Staffan Löwstedt

Hur ser du på att du med nya skivan nått ut till den stora massan?

– Det är fantastiskt! Och det är spännande att se att det är så många olika typer av människor som berörs. Men även om det är roligt för mig att folk lyssnar, så är mitt driv och viljan att uttrycka sig allra viktigast. Om målet i sig hade varit att nå ut hade jag kanske inte haft en lika stabil grund att stå på rent musikaliskt. Då hade min musik kanske varit något helt annat.

Annons
X

Freddie och jag lärde känna varandra och möttes fint i hur vi båda sjunger, så där rätt ut, utan hinder.

Du bor kvar i ditt Göteborg, finns det något som gör staden särskilt lämpad för skapande?

– Det har varit en väldigt varm och tillåtande musikmiljö att växa i här. Det är mycket som händer, många roliga människor att inspireras av, trots att det inte är en jättestor stad. Det finns ett lugn i det, att känna så många, man är liksom inte särskild från folk bara för att det man gör är mer eller mindre känt. Jag får vara mig själv liksom.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur var det att jobba ihop med Freddie Wadling? Du tog nyligen emot en grammis i hans ställe – för albumet ”Efter regnet”, där du sjunger på flera spår – och ingick i hans band på slutet.

  – Fantastiskt. Freddie och jag lärde känna varandra och möttes fint i hur vi båda sjunger, så där rätt ut, utan hinder. Jag tänker på det här samarbetet väldigt ofta och är lycklig som fått ha honom i mitt liv.

  Du har ett förflutet som deep house-DJ runt om i Göteborg?

  – Min mammas man var med och startade en deep house-klubb här så den typen av musik har funnits i mitt hem under uppväxten. Jag spelade inte så mycket ute, men ett par gånger på klubbar. Det var väldigt kul. Funderar lite på att köra igång igen på hobby-nivå!

  Amanda väljer tre musikfavoriter från Göteborg

  Anna von Hausswolff spelar på Linnéscenen på torsdagen under Way out West 2016 Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

  Anna von Hausswolff

  En person och musiker som inspirerar mig jättemycket. Att släppa ut allt i sången och inte hålla tillbaka! Hoppas på ett samarbete i framtiden.

  Mellan Människor:

  Stefan Missios

  Stefan har precis släppt sitt andra soloalbum "Mellan Människor". Vi spelar tillsammans i bandet Hagatrion och vi har sjungit så mycket ihop under många år, så han får nog räknas som en favorit.

  Sebastian Öberg och Amanda Werne tar emot priset Årets folkmusik/singer songwriter för Freddie Wadling postumt under Grammisgalan i Stockholms konserthus. Foto: Janerik Henriksson/TT

  Sebastian Öberg

  Bor egentligen i Stockholm, men kommer från Göteborg. Han har en urkraft i sitt cello-spel som är episkt. När vi spelade ihop med Freddie Wadling (Öberg var producent för albumet ) så var det väldigt utvecklande att ha honom som kapellmästare.

  Annons
  Annons
  X

  Amanda Werne

  Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 4

  Anna von Hausswolff spelar på Linnéscenen på torsdagen under Way out West 2016

  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 2 av 4

  Mellan Människor:

  Bild 3 av 4

  Sebastian Öberg och Amanda Werne tar emot priset Årets folkmusik/singer songwriter för Freddie Wadling postumt under Grammisgalan i Stockholms konserthus.

  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X