Annons
X
Annons
X

Slottssprinten struken ur skidprogrammet

Rejält underskott varje år och borta från världscupprogrammet under de närmaste tre säsongerna. Slottssprinten på skidor mitt i centrala Stockholm går en osäker framtid till mötes.

[object Object]
Charlotte Kalla var en skidstjärnorna som gled ned för Lejonbacken i mars. Det är oklart när Slottssprinten i Stockholm avgörs nästa gång. Foto: JENS L'ESTRADE/SCANPIX

Sprinttävlingen med start och mål utanför slottsporten har under flera år lockat tusentals åskådare och miljonstor tv-publik runt om i Europa.

Men arrangemanget har också kostat stora pengar för skidförbundet. I det preliminära världscupprogram för kommande säsong som Internationella skidförbundet, Fis, inom några veckor definitivt ska fastställa finns inte Slottssprinten med.

Inte heller 2014 när Falun ska köra för-VM eller året därefter när VM avgörs i samma kommun och världscupavslutningen är lagd i Oslo.

Annons
X

Rutger Simonsson, generalsekreterare för Royal Palace Sprint som tävlingen officiellt heter, har dock inte gett upp hoppet om fortsatta tävlingar i city.

– Vi har haft underhandskontakter som pekar mot att vi kan få köra tävlingen också kommande säsong. Det är inte officiellt men jag tror det ordnar sig.

Förre längdstjärnan Per Elofsson som är skidförbundets representant i FIS världscupkommitté som sammanträder i Korea i slutet av maj är förvånad över den uppgiften.

– Det är inget jag hört talas om. Programmet för nästa år är så vitt jag förstår närmast redan nu satt i sten, säger Per Elofsson till SvD.

Niklas Carlsson, förbundsdirektör i skidförbundet, tror inte heller på en sprint i Stockholm 2013.

– Vi jobbar på det men i kalendern finns det ju svart på vitt att Stockholm inte är med. Men vi tycker det är viktigt att ha kvar tävlingen på längre sikt.

De spektakulära sprinttävlingarna i större städer ska utvärderas av Fis. Bland annat vill man förutom Stockholm också diskutera tävlingarna ibland annat Düsseldorf, Drammen och Moskva.

– Stadstävlingar har varit ifrågasatta av olika anledningar. Det diskuteras bland annat vilka länder som ska arrangera, vilka format och hur många. Även om vi nationellt tycker att det är viktigt med en tävling i Stockholm finns det andra viljor som anser att det är bättre med tävlingar i städer och länder som inte är så utvecklade skidmässigt och där sporten kan marknadsföras på ett annat sätt, säger Niklas Carlsson.

Slottssprinten har inte varit någon ekonomiskt lukrativ affär för skidförbundet. Trots att man varje år får ett arrangörsbidrag från Stockholm stad går arrangemanget inte ihop.

– Vi går inteut med några siffror. Men det handlar om ett rejält underskott. Bidraget har reducerats de senaste åren samtidigt som kostnaderna ökat. Och eftersom det är fri entré är det svårt att gå med vinst. Men det finns ju andra värden i det här. Sporten marknadsförs på ett fantastiskt sätt och Stockholm får visa upp en världsshow för 30 miljoner tv-tittare i Europa och visa upp stadens alla årstider i en minutlång introduktion. Det borde göra att staden skulle kunna bidra med mer pengar, säger Rutger Simonsson.

Förbundet är än så länge berett att ta förlusten.

– Det är viktigt att ha en möjlighet att marknadsföra sporten på det här viset, säger Niklas Carlsson.

Enligt det preliminära programmet ska Gällivare och Falun arrangera världscuptävlingar kommande säsong. OS-säsongen 2013-14 är det bara Falun av svenska orter som finns med medan det året därefter handlar om Östersund, Falun och en ännu inte namngiven ort där världscupen ska starta i november 2014.

– Alla världscuptävlingar är viktiga för Sverige. Men vi får inte hur många som helst. Ibland måste man prioritera, säger Per Elofsson.

Tror du det blir någon Slottssprint de närmaste åren?

– Det är inte upp till mig. Vid Fis-mötet företräder jag den åsikt som förbundet önskar.

Annons
Annons
X

Charlotte Kalla var en skidstjärnorna som gled ned för Lejonbacken i mars. Det är oklart när Slottssprinten i Stockholm avgörs nästa gång.

Foto: JENS L'ESTRADE/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X