Annons
X
Annons
X

Slottsbacken - Bohlins ikoniska skåp

Vurmen för moderna designklassiker står sig. Jonas Bohlins rostiga skåp Slottsbacken i järn, ek och glas från 1987 är en av dessa ikoner.

Jonas Bohlins skåp Slottsbacken, i järn, ek och glas, formgavs 1987.
Jonas Bohlins skåp Slottsbacken, i järn, ek och glas, formgavs 1987. Foto: Bukowskis

**Över två meter **högt, nästan sju decimeter brett och med de rostiga dörrarna på vid gavel minner Slottsbacken om ett mäktigt altarskåp över postmodernismen.

Den som vågade satsa på att producera 200 exemplar av detta på sin tid mycket nyskapande skåp av Jonas Bohlin var möbelföretaget Källemos grundare och nyligen bortgångne chef Sven Lundh. Då hade Stockholmsdesignern redan hunnit göra sig ett namn som formgivare med idén att kombinera lika delar utställningsobjekt som klassiska möbelprodukter.

Jonas Bohlin debuterade 1981 med Concrete, en stenhård stol i stål och betong som delade landet och i dag finns representerad bland annat på Nationalmuseum. För övrigt även den upptäckt av Sven Lundh under Jonas Bohlins examensutställning på Konstfack.

Annons
X

Namnet Slottsbacken sägs ha fötts när formgivaren en dag satt på 46:ans buss samtidigt som den just passerade längs Skeppsbron och chauffören ropade ut: ”Slottsbacken”. Sant eller bara bra marknadsföring av Källemos småländska grundare; det finns fler historier om det höga skåpet, som i dag är en given auktoritet på auktionshusen.

– På den tiden sa en skröna till och med att han hade kissat på skåpet för att få den rätta patinan. Snarare var det väl så att tiden skulle ge skåpet den där patinan, berättar Eva Seeman, ansvarig för design och modern konst på Bukowskis.

Både Bohlins betongstol och skåp är två verkligt ikoniska verk från svensk postmodernism, för Eva Seeman hämtade så långt bort från svenskt vdn-fakta man kunde komma.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag är själv uppvuxen med att allt skulle varudeklareras – hur mycket en produkt skulle tåla att sitta på, hur slitstarkt tyget var.

  Jonas Bohlin var den som på ett tidigt stadium tog steget längst bort från detta tankesätt. Slottsbacken skulle få vara lite rostigt.
  För att framträda som vackrast tycker Eva Seeman att skåpet ska stå med öppna dörrar, fyllt med saker i.

  – Då associerar jag till 1600-talets kabinettsskåp där riktigt förmögna visade upp sina souvenirer från Grand Tour-resorna till Italien dit man åkt för att titta på ruinerna. För mig är skåpet en blinkning till den traditionen.

  Numera fungerar Slottsbacken även som ett slags prisindex över designobjekt. 1993 såldes det på auktion för första gången med ett utgångspris på 20 000 kronor. Det klubbades för 45 000 kronor. Där låg priset kvar i fem år, innan det plötsligt såldes för 100 000 kronor. I dag händer det att Slottsbacken går för närmare det dubbla.

  – 2008 såldes ett skåp för en kvartsmiljon. Marknaden är otroligt sugen på ny design som är typisk för sin tid, oavsett om det är 1980-tal eller inte. Och Slottsbacken är verkligen ett tidsdokument som har framtiden för sig.

  Annons
  Annons
  X

  Slottsbacken - Bohlins ikoniska skåp

  Jonas Bohlins skåp Slottsbacken, i järn, ek och glas, formgavs 1987.

  Foto: Bukowskis
  Annons
  X
  Annons
  X