Annons
X
Annons
X

Slopat maxtak delar alliansen

Moderaterna i Stockholms stad går till val på att slopa taket på förskolegruppernas storlek. Men de borgerliga partierna är splittrade i frågan, och Folkpartiet vill att målet finns kvar, visar SvD:s genomgång.

(uppdaterad)
Foto: SCANPIX, TOMAS ONEBORG

Storleken på barngrupperna i förskolan har länge varit en tvistefråga i Stockholms stad.

Kommunfullmäktige har beslutat att småbarnsgrupperna, barn mellan ett och tre år, maximalt bör bestå av 14 barn. I storbarnsgrupperna bör det enligt samma riktmärke inte vara fler än 18 barn.

Samtidigt har det varit svårt att uppnå målen och klara barnomsorgsgarantin eftersom inflyttningen varit stor och barnkullarna är stora. I dagsläget klarar inte 12 av 14 stadsdelar målen för småbarnsgrupperna.

Annons
X

När Moderaterna nu lägger fram sin skolpolitik inför valet tar man det djärva steget att helt slopa maxtaket.

–Vi vill utveckla andra sätt att avgöra vad som är kvalitet i förskolan än barngruppernas storlek, för hela debatten har handlat om detta. Det är precis som om det vore en garant – om man uppnår det här, så är allting bra. Så är det ju inte, säger Cecilia Brinck (M), gruppledare i utbildningsnämnden.

–Barngruppernas storlek är ett teoretiskt mått, för alla barn är ju aldrig där samtidigt. Det är klart att vi inte ska ha för stora barngrupper för då fungerar inte verksamheten. Men hur stora de kan vara beror på vilka barn vi har, hur gamla de är, vilken personal man har och förskolans inriktning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att mäta kvaliteten i förskolan vill Moderaterna i stället ta fram nya kvalitetsverktyg.

  Men de borgerliga partierna i alliansen är inte eniga i frågan, visar SvD:s genomgång.

  –Jag är förvånad, kan jag erkänna, säger Lotta Edholm, skolborgarråd och gruppledare för Folkpartiet, om Moderaternas förslag.

  –De här målen är väldigt viktiga, tar man bort dem skulle barngrupperna öka som ett brev på posten. Gruppstorleken är ett stabilt mått, och lätt att utvärdera.

  Edholm är inte beredd att överge målet om gruppstorlekarna.

  Kristdemokraterna anser att det behövs fler instrument för att mäta kvaliteten, men håller fast vid att det bör sättas ett maxtak som riktmärke för förskolorna.

  –Vi har pratat en del om det, och vi tror att det är bra att sätta ett tak som riktmärke, även om sammansättningen av barnen påverkar hur många man kan vara, säger Ewa Samuelsson, gruppledare KD.

  Bara Centerpartiet är berett att gå på Moderaternas linje.

  –Jag tycker att den här sifferexercisen man ägnar sig åt är ganska ointressant. Det är så mycket annat – kreativiteten, pedagogiken och sammansättningen på barnen i gruppen som spelar roll, säger Per Ankersjö (C).

  Enligt de rödgröna oppositionspartierna finns en stark koppling mellan kvaliteten och storleken på barngrupperna. De rödgröna har en överenskommelse om att minska storleken på barngrupperna med i snitt ett barn per grupp under mandatperioden. MP och V vill gå ännu längre.

  –Vi är oroliga för att man aldrig uppnår de mål som vi är överens om, och att man sparar på barnen i Stockholm. Man vet ju hur viktigt det är att gruppen inte är för stor för att det ska fungera väl, säger Yvonne Ruwaida (MP).

  Carin Jämtin (S) vill att maxtaket finns kvar, samtidigt som målet stramas upp.

  –Jag tycker att Moderaterna gör det enkelt för sig om de sätter gruppstorleken mot barnomsorgsgarantin. Jag tror inte att Stockholmarna vill ha barnomsorg av sämre kvalitet, och storleken på barngrupperna är ett kvalitetsmått, säger Carin Jämtin.

  I de 14 stadsdelarna finns en stark koppling mellan barngruppernas storlek i förskolorna och verksamhetens ekonomi, där ekonomin kan räddas genom att ta in extra barn. Det hör i sin tur ihop med att förskolornas ekonomiska ersättning följer med barnet. Den kopplingen vill Moderaterna behålla även i fortsättningen. Men Cecilia Brinck tillbakavisar att förslaget skulle öppna för besparingar i förskolan.

  –Vi har inga ambitioner att spara på förskolan. Det är en viktig verksamhet, säger hon.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX, TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X