Banker får ge undantag för amorteringskravet

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bankerna får ge alla bolånetagare undantag från amorteringsplikten på grund av coronaviruset. Undantaget gäller fram till juni i nästa år, enligt ett beslut från Finansinspektionen (FI).

Under strecket
Publicerad
Annons

För att motverka coronavirusets effekter på svensk ekonomi kommer FI tillåta banker att slopa amorteringskravet för låntagare. I dagsläget så finns det ett antal undantag för amorteringskravet, såsom arbetslöshet eller sjukdom.

Finansinspektionen räknar med att de nya reglerna kommer gälla från 14 april och kommer gälla både nya och existerande bolån.

Det kommer vara upp till bankerna att ta beslut om personer får undantag från amorteringen. Bedömningen görs på personens betalningsförmåga. Undantaget ska kunnas ges till juni 2021.

– I klartext så innebär det här för hushåll som omfattas av det här kravet så frigörs nu flera tusen kronor som tidigare har varit bundet i amorteringar och man nu kan använda till annat, sade FI:s generaldirektör Erik Thedéen vid en presskonferens under torsdagen.

I ett pressmeddelande talar FI om att osäkerheten kring hur coronaviruset kommer påverka svensk ekonom skapar en stor oro bland många svenska hushåll och att ett slopat amorteringskrav kan lätta på denna oro.

Amorteringskravet började gälla i juni 2016 för att minska bolånetagares känslighet för ekonomiska nedgångar, såsom finanskrisen 2008.

”Amorteringskravet ökar svenska bolånetagares förmåga att klara svåra tider. När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna”, skriver Erik Thedéen i ett medföljande pressmeddelandet.

Myndigheten släppte samtidigt sin senaste bolånerapport som visar att svenska låntagare generellt har goda marginaler, men framförallt är känsliga för att förlora jobbet.

FI räknar med att 39 procent av ensamhushåll saknar en inkomstförsäkring för ett underskott en månad. Hushållens skuldkvot är fortsatt hög. Bolån står för 82 procent av hushållens totala skulder.

I rapporten slår myndigheten fast att de åtgärder som har implementerats, framförallt amorteringskravet har ökat hushållens motståndskraft.

Detta är en av orsakerna till att FI tror att risken för att bolån ska leda till omfattande kreditförluster hos bankerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons