”Slopa möjlighet till omprov på universiteten”

Regeringen ska lägga fram en forskningsproposition nu i vår. Här är en reform som inte kostar en krona och som skulle ge ett massivt bidrag till att öka forskningen på alla universi­tet och högskolor. Den skulle samtidigt skärpa kraven på studenter, öka genomströmningen och minska belåningsgraden, skriver professor Staffan I Lindberg.

Under strecket
Publicerad

Regeringen, med ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellemark Knutsson, ska lägga fram en forskningsproposition nu i vår. Våga ta steget, ministern, skriver Staffan I Lindberg.

Foto: Johan Nilsson/TT och Erik Thor

Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellemark Knutsson.

Foto: Tomas Oneborg

Staffan I Lindberg

Foto: Erik Thor
Annons

Min dotter har genom hela grundskolans nio år och sedan under tre år på gymnasiets naturvetenskapliga linje aldrig fått göra om ett nationellt eller annat betygsgrundande prov. Aldrig. Men nu när hon börjat på vår högsta utbildningsnivå – universitetet – då får hon plötsligt välja om hon vill göra ett prov nu eller senare beroende på hur det känns, och göra omprov om det inte gått så bra. Varför? Är det inte rimligt att vi kräver av vuxna människor på universitet att de ska kunna utföra en uppgift och redovisa sina kunskaper inom en fastlagd tid? Att de faktiskt kommer och gör prov och lämnar in uppsatser på angett datum?

Vi är enligt högeskoleförordningen (§21, 6 kap. 1993:100) skyldiga att erbjuda minst fem prov­tillfällen för varje moment som betygssätts. Att vi i Sverige har en lång tradition där studenter på universitet kan ”omtenta” om och om igen, gör inte ­saken bättre eller mer rättfärdigad. Mig veterligen finns denna möjlighet till så många omprov inte i något annat land, än mindre möjligheten för studenter att välja om de ”känner för” att göra prov/lämna in uppsats vid första ordinarie tillfälle. Inte ens i våra grannländer Danmark och Norge finns dessa företeelser, inte heller i Tyskland och England till exempel. Så långt jag vet har inte något av USA:s runt 4 000 universitet och högskolor något som kan liknas vid det svenska systemet. Jag arbetade själv där i ett antal år. Omprov var ett okänt begrepp och det fanns mycket tydliga och strikta regler för när en student kan få göra ordinarie prov vid annat tillfälle än det som ligger inom kursen (dokumenterad sjukdom till exempel). Att studenter skulle kunna välja att inte göra ett prov vid första ordinarie tillfälle var helt uteslutet.

Annons
Annons
Annons