Annons

”Slopa förslaget att höja skatten på sparande”

Att kunna ha en ekonomisk buffert är viktigt för såväl ung som gammal. Det är dags att regeringen tar sitt ansvar och stoppar skattehöjningen på sparande och styr om mot en mer sparvänlig politik, skriver Eva Eriksson, SPF Seniorerna, och Tove Zander, Unga Aktiesparare.

Under strecket
Publicerad

Eva Eriksson, SPF Seniorerna, och Tove Zander, Unga Aktiesparare.

Foto: Tomas Södergren, pressbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det fanns en tid när en svensk finansminister uppmanade till att varje svensk bör ha en årslön i sparbuffert. Finansministern var Ann Wibble och uttalandet gjordes när 90-talskrisen var som djupast så kritiken lät inte vänta på sig. I dag befarar många att Sverige kan stå inför en liknande ekonomisk vinter, delvis triggad av samma faktorer. Vi ser också den allmänna pensionens brister och att allt fler måste förlita sig på eget sparande för att klara sig på äldre dagar. Har kunskapsöverföringen mellan generationerna helt försvunnit?

Att våra dagars finansminister i det läget drämmer till med en höjd skatt på sparande är både obegripligt och oansvarigt. Det logiska beskedet från Magdalena Andersson vore det motsatta. Det är ett svek mot oss som sparat under ett helt arbetsliv och mot oss som just tagit de första stegen på samma resa. Vi representerar två olika generationer men förenas av att vi vill se ett antal kraftfulla åtgärder för ökat sparande. Endast så kan vi nå det tuffa men nödvändiga målet om en god ekonomisk buffert.

Annons
Annons
Annons