Annons

”Slopa dyra reformen – få mer för pengarna”

Annie Lööf och Centerpartiet har drivit på för sänkta arbetsgivaravgifter för unga.
Annie Lööf och Centerpartiet har drivit på för sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Fortsatta stödinsatser för sysselsättningen behövs och dessa måste få kosta. Men det finns effektivare åtgärder än sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga, skriver forskarna Lars Calmfors och David Seim.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT, pressbild

I regeringens budgetproposition, som förhandlats fram med Centern och Liberalerna, föreslås en tillfällig minskning av arbetsgivaravgiften för unga. Avgiften för 19–23-åringar sänks från drygt 31 procent av lönen till knappt 20 procent från 1 april 2021 och två år framåt. Reformen kostar cirka 9 miljarder kronor per år. Den är därmed en av de dyraste i budgeten. Huvudsyftet är att motverka den ökning av ungdomsarbetslösheten som nu sker.

Det finns många aspekter på ungdomsarbetslöshet. Det är naturligt att arbetslösheten bland unga som träder in på arbetsmarknaden, och kanske måste pröva sig fram på olika jobb, är högre än bland äldre och mer etablerade. Dagens arbetslöshet bland 15–24-åringar på över 20 procent betyder inte att mer än var femte ungdom är arbetslös, eftersom arbetslösheten mäts i förhållande till dem som är i arbetskraften, vilket bara är ungefär hälften i åldersgruppen. Dessutom söker många unga arbetslösa endast deltidsjobb som komplement till sina studier.

Annons
Annons
Annons