Annons

”Slopa bidrag är inte effektiv klimatpolitik”

Eric Brandstedt och Henrik Andersson.
Eric Brandstedt och Henrik Andersson. Foto: Privat

Det finns inget som tyder på att befolkningsminskande åtgärder skulle vara ett effektivt medel för att påskynda omställningen till en fossilfri framtid, skriver forskarna Eric Brandstedt och Henrik Andersson i en replik.

Under strecket
Publicerad

Undertecknare för det nystartade Nätverket Population Matters Sweden argumenterar att det är fel att ge statligt stöd för ett ökat barnafödande eftersom minskat barnafödande är önskvärt ur ett miljöperspektiv (SvD Debatt 31/1). Förslaget är en etiskt problematisk distraktion i den pågående klimatomställningen. 

Omställningen till en fossilfri framtid är brådskande. Kritiska åtgärder för att öka sannolikheten för att fossila bränslen lämnas oanvända i marken måste sättas in under det kommande decenniet. Frågan ställs nu allt oftare om befolkningsminskande åtgärder bör vara en del av detta klimatarbete. Argumentet är att om vi blir fler människor så kommer även den totala konsumtionen av fossila bränslen öka. Men det finns inget som tyder på att befolkningsminskande åtgärder skulle vara ett effektivt medel för att påskynda omställningen.

Annons
Annons
Annons