Annons
X
Annons
X

Slöjstrid blossar upp – förbud på gång i Egypten

Är niqab, slöjan som täcker hela ansiktet på vissa muslimska kvinnor, en styggelse enligt islam? Vissa anser det. I Egypten snickras det nu på ett lagförslag för att förbjuda niqab. Förslaget väntas orsaka både debatt och ökade oroligheter.

[object Object]
Nu blossar ett slöjkrig upp i Egypten. Foto: Bassem Tellawi/AP

Niqab, den heltäckande slöjan som vanligen är svart och täcker hela kvinnans ansikte med bara en smal springa vid ögonen, bärs av många konservativa muslimska kvinnor i bland annat Egypten.

Men vissa anser att den strider mot islam, och därför vill politiker i Egypten förbjuda den, skriver Washington Post. Slöjan sägs i stället för ett muslimskt attribut vara en del av judisk tradition, som härstammar från den arabiska halvön långt innan islam fanns.

Exempelvis parlamentsledamoten Asma Nosser, som är professor i juridik, anser att flera passager i Koranen uttryckligen förbjuder heltäckande slöja. Kvinnor ska enligt Koranen täcka sitt hår och klä sig anständigt, men inte bära slöja över ansiktet, hävdar hon.

Annons
X

Därför vill nu en del egyptiska politiker förbjuda slöjan. Ett lagförslag är på gång, som innebär att det inte ska vara tillåtet att bära den heltäckande slöjan på offentliga platser eller på statliga kontor.

Det finns många förespråkare för förbudet, men också många som försvarar slöjan. Förslaget väntas orsaka både debatt och ökade oroligheter. Redan tidigare har slöjförbud varit föremål för infekterade motsättningar.

Exempelvis förra året, då universitetet i Kairo förbjöd forskare och lärare att använda slöjan i klassrummen. Den ansågs förhindra en vettig kommunikation mellan lärare och studenter. Men förbudet stöttet på hårt motstånd. En domstol upphävde universitets förbud i januari i år. Men universitet har gått vidare, och förra veckan förbjöds läkare och sjuksköterskor att använda niqab i samband med undervisning på medicinutbildningar på sjukhus.

Om lagen antas så riskeras skarpa reaktioner från Egyptens konservativa muslimer, och de religiösa spänningarna kommer att öka, enligt tidningen. Under president al-Sisi har tusentals konservativa fängslats och torterats.

Egypten har även försökt förbjuda slöjan tidigare, innan den arabiska våren ledde fram till dagens motsättningar i Egypten. Flera försök gjordes av den förre presidenten Hosni Mubarak, men inget av dem ledde fram till ett uttalat förbud, skriver Washington Post.

Annons

Nu blossar ett slöjkrig upp i Egypten.

Foto: Bassem Tellawi/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X