Annons

Özge Öner:Slöjor på skolbarn är inte en religionsfråga

Foto: Yvonne Åsell

Obligatorisk utbildning är inte till för att uppmuntra alla normer och värderingar som finns representerade i ett samhälle.

Under strecket
Publicerad

År 2005 var jag som 19-årig student i Istanbul på väg med buss till campus. Jag satt längst bak med en tom plats mellan mig och en obekant man. Efter några hållplatser steg en kvinna i min ålder på bussen och gick fram till den enda lediga platsen mellan mig och mannen. Hon frågade om jag kunde byta säte och sätta mig bredvid mannen så att hon kunde ta min plats. När hon såg min förvirring pekade hon tyst på sin hijab. I hennes värld föll det sig naturligt att jag skulle sitta bredvid den främmande mannen. Jag var ju inte ”modest” klädd, så varför skulle jag bry mig?

Hijab är mer än en enkel religiös symbol. Den islamiska traditionen betonar blygsamhet vad gäller utseendet – både för män och kvinnor. Koranen anbefaller inte bara kvinnor utan också män att ”skydda sin blygsamhet”, men slöjan som täcker många muslimska kvinnors huvuden är detta påbuds vanligaste och mest påfallande manifestation. En kvinna kan bära slöja av fler anledningar än det religiösa motivet: för att lyfta fram en identitet, för att passa in i det samhälle där hon lever, och ibland tvingas kvinnor helt enkelt göra det enligt lag eller krav från familjen.

Annons
Annons
Annons