X
Annons
X

Slöja väcker heta känslor

Ett tygstycke är inte bara ett tygstycke. Det fick Felis Mohamud och hennes väninna (som inte vill framträda med sitt namn) erfara från och med den höstdag då de klev in på sin skola – Burgårdens kunskapscentrum i Göteborg – iklädda en heltäckande slöja, en så kallad nikab.

Debatten om rätten att bära ett plagg som täcker hela kroppen, förutom ögonen, blev inte bara het på skolan, utan i hela Sverige, såväl i medierna som hemma vid köksborden.
Hur kan ett klädesval väcka så heta känslor?
Anledningen är förstås att det inte
enbart handlar om ett stycke tyg, utan att slöjor i olika former har blivit en symbol, laddad som ett kärnkraftverk.
För de två tonårstjejerna i Göteborg är klädesvalet ett sätt att komma närmare Allah, och betyder långt mer för dem än att välja mellan jeans och indiska bomullsbyxor. De 19-åriga flickorna säger till Göteborgsposten, GP, att de genomgått en inre förändring, att de nu vill leva som fromma muslimer, och då ska man enligt Koranen inte "visa mer av sina behag än vad som anständigtvis kan vara synligt".
De protesterar kraftigt mot att de skulle ha tagit detta steg utifrån något tvång.
– Jag har valt det själv, säger Felis Mohamud.
Hennes pappa är död, mamma lever i Somalia och själv bor hon i en egen lägenhet.
– Jag känner mig trygg. Många människor tror jag är nedtryckt, men jag tycker det bara känns bra att göra något som ens religion säger man ska göra.
Säkert betvivlar många hennes ord. Rektorn på Burgården, Staffan Hallström, har fått ta emot många upprörda samtal. Det har varit samtal som uttryckt en stark islamofobi. Exakt vad dessa människor sagt vill inte rektorn avslöja, men läser man debattinläggen i svensk press får man ändå en aning:

Slöjbärandet "handlar inte om en stor respektabel religionsyttring, skriver exempelvis Aftonbladet i en krönika, och fortsätter: "Det handlar om ett antal förvirrade, rädda, dominanta och extrema muslimska män som inte tvekar att förstöra livet för sina kvinnliga familjemedlemmar." En del, än mindre nogräknade debattörer, kopplar ihop slöjan med terrorism och allmän "arabisk smutsighet".
Men det är också många kvinnor med muslimsk bakgrund som ringt Staffan Hallström och varit arga.
– De är chockade över att unga kvinnor i Sverige väljer att bära en heltäckande slöja, eller slöja överhuvud, ett klädesbruk som de stridit så häftigt emot i sina hemländer.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X