Slog sig in med slägga

SYSSELSÄTTNING Den i särklass viktigaste sakfrågan för unga väljare är sysselsättningen. 6 procent av befolkningen saknar ett arbete och för 16–24-åringar är siffran drygt dubbelt så hög. Daniel Pettersson, 21, är väl medveten om skillnaden mellan att vara arbetslös och ha ett jobb.

Under strecket
Publicerad
Daniel Pettersson bor kvar hemma i radhuset hos mamma Agneta. Hon är dagbarnvårdare och när Daniel var arbetslös hjälpte han i bland till med barnen.

Daniel Pettersson bor kvar hemma i radhuset hos mamma Agneta. Hon är dagbarnvårdare och när Daniel var arbetslös hjälpte han i bland till med barnen.

Annons

Ute skiner solen, men Daniel Pettersson har dragit för gardinen. Han sitter hemma i pojkrummet i Nacka och spelar ett tv-spel, baserat på maffiafilmen Gudfadern.
Spelet fick Daniel i 21-årspresent. Själv har han inte råd att köpa så mycket. Han är arbetslös, men får ingen ekonomisk hjälp från myndigheterna.
– Jag tittade på reglerna och trodde inte att jag hade rätt att få ersättning. Jag hade inte jobbat tillräckligt mycket, säger han.
Det är ett drygt år sedan han gick ut barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Men det var svårare att hitta jobb än han trodde. Hans enda arbete under året är ett tre dagar långt inhopp på ett dagis.
Daniel har sökt många jobb, men fått nobben varje gång – eller inget svar alls.
– Jag har mått dåligt av att gå hemma. Man börjar klättra på väggarna och får inte ut sin energi.

Tiden går långsamt. Daniel vänder på dygnet, är vaken på nätterna och stiger upp sent på dagarna. Han är mest i sitt mörka rum på övervåningen.
– Jag går upp vid elva och äter lunch. Sedan sätter jag mig vid datorn och chattar på MSN med kompisar som också är arbetslösa.
Daniel Pettersson bor kvar hemma i radhuset hos mamma Agneta. Hon är dagbarnvårdare och Daniel lever på hennes inkomster. Pengar är en bristvara.
– Jag brukar samla enkronor i en burk för att få ihop pengar till bussbiljetter in till stan, säger han.
Daniel stänger av tv-spelet och går ner till trädgården på baksidan av huset. Det dröjer inte länge innan hans t-shirt och byxor är genomblöta. Det är en varm dag och dagbarnen går loss med några vattenpistoler.
Daniel hjälper sin mamma en del med barnen. Han tycker att det är
roligt – men har kommit fram till att det inte är inom barnomsorgen han vill jobba. Nu är han främst intresserad av arbeten som väktare eller på lager.
– Jag vill ha ett vanligt jobb och en inkomst, säger han.
Snart hoppas Daniel kunna fixa ett jobb. Men det är fortfarande många ungdomar som saknar arbete, trots att vi befinner oss i en högkonjunktur.
13,7 procent av ungdomarna i åldern 16–24 år var arbetslösa i juli, enligt SCB:s officiella statistik. Det innebär att 95 000 unga saknade jobb.
Ungdomsarbetslösheten har minskat jämfört med vid samma tid förra året, då 17 procent var arbetslösa. Men innan dess har andelen unga arbetslösa stigit sedan i början av 2000-talet – och nått samma nivå som i slutet av 1990-talets krisår.

Annons
Annons
Annons