Slödder stjäl miljoner av sina aktieägare Bilismen betalar sina kostnader Social dumpning måste förhindras Kluriga norrlänningar lurade Ladbrokes Ska ”fegstater” försvara Sverige?

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är inte eliten som antingen stjäl miljoner av sina aktieägare eller festar upp hundratusentals kronor av skattebetalarnas pengar, utan det är landets slödder vilket står för dessa bedrifter
Fritt tänkande fria medborgare förutsätter en reell möjlighet till individuellt resande. Bilen är ännu den tekniska lösning som bäst motsvarat önskemålen. Sociologen Matts Willborg (Synpunkt 28/11) önskar i planekonomiskt nit tvinga alla till kollektivt resande.
Jag har kört bil i några av världens riktigt stora städer. Det fungerar bra eftersom man där planerat för biltrafik. Stockholm är den i särklass sämst trafikplanerade stad jag sett. Tar man dessutom hänsyn till stadens relativa litenhet jämfört med exempelvis Los Angeles, Paris och Hamburg blir det skrämmande dåligt.
I dagens svenska debatt förekommer flera exempel på där några åker snålskjuts på andras bekostnad på ett upprörande sätt. I kollektivtrafiken betalas normalt hälften av kostnaden via skattsedeln. Hur länge ska vi acceptera detta? Bilismen
däremot betalar sina kostnader själv, två gånger om dessutom.
Sara Bengtsson, Fria moderata studentförbundet, ger antingen uttryck för djup aningslöshet eller ren cynism i sitt inlägg (Synpunkt 25/11) om EU:s utvidgning.
Låt oss först slå fast att LO inte har något emot att det europeiska samarbetet växer. Tvärtom bejakar vi det. Svensk arbetsmarknad är en av västvärldens mest öppna. Med utvidgningen kan det bli ännu fler människor som väljer att komma hit. Det är en utveckling som vi inte motsätter oss. Men som kräver ökad kontroll så att lagar och avtal efterlevs. Lönekonkurrens och social dumpning måste förhindras.
Tyvärr är det så att arbetskraftsinvandrarna har en svag ställning. Något som företagen inte är sena att utnyttja. Hälften av de 30 000 löntagare som varje år kommer hit för att jobba har villkor långt under vad kollektivavtalen medger. Sara Bengtsson vill antingen att detta ska fortsätta ske, då är hon enligt oss djupt cynisk. Eller så ser hon inte problemen, då saknar hon kontakt med
verkligheten.
Om Sara Bengtsson är intresserad att visa äkta solidaritet för löntagarna bör hon ställa sig bakom de förslag som LO har riktat. Eller tycker hon att det är rätt att löntagarna tvingas arbeta utan försäkringsskydd till låga löner?
Svar till Patrik Öbrink, Gävle, som går hårt åt Bosse ”Rundgång” och hans spelmonopol. Det verkar inte som om PÖ är särskilt insatt i det hela och för en gång skull måste jag delvis försvara finansministern, som absolut ej annars tillhör mina favoriter!
Gävlebor brukar tycka om att gå på travet - om de utländska spelbolagen får taga över spelet, så skall PÖ se hur mycket, som blir över till sporten.
I Belgien och Holland har travet och galoppen lidit hårt av att de utländska spelbolagen har fått härja fritt. Är det så P.Ö vill ha det? Som hästägare tänker jag inte satsa en krona, om jag ej har chansen att få tillbaka något.
På Umåker travbana lurade kluriga norrlänningar Ladbrokes - observera helt enligt lagen - och nu vägrar den kaxiga engelska spelfirman
att göra rätt för sig då de ej vill betala ut 400 000 kr..
Frankrike och Tyskland vill distansera sig till USA och Nato och i stället bygga upp en försvarspakt inom EU. Om en stat ingående i pakten utsätts för militärt anfall, skall de övriga vara förpliktade att ställa upp.
Jaha - så vi skulle i så fall försvaras av ”fegstaterna” från Irakkriget då. Under 1900-talet har Frankrike inte kunnat försvara sig självt, än mindre andra. Tyskland har haft en fallenhet för anfallskrig och folkmord. Sverige har sedan andra världskriget levt gott under USA:s och Storbritanniens kärnvapenparaplyer och det kan väl fungera ett bra tag till, eller hur? Utanförskapet ter sig i detta EU-sammanhang som synnerligen attraktivt!

Heinz Hartman
Mats Jangdal
Tord Pettersson
Eric Sundström
ordförande s-studenter
P Frisk
Mats Flodin

Annons
Annons
Annons