Sliten Allen trivs i Queens

Woody Allens senaste film ”Anything else” invigde festivalen i Venedig förra veckan. SvD var på plats när filmen spelades in i den grekiska stadsdelen Astoria i Queens, New York under juni.

Under strecket
Publicerad
Annons

Woody Allen blir insmörjd med solkräm i den 34-gradiga värmen och 80-procentiga luftfuktigheten under inspelningen av ”Anything else”.

New York
”Anything else” handlar om en äldre man som ger sin yngre vän råd i hans försök att hitta den rätta kvinnan i livet. Den 68-årige regissören spelar återigen med - som den äldre mannen. Den unge mannen görs av Jason Biggs, känd från ”American Pie”-filmerna och den unga kvinnan av Christina Ricci.
Det verkar som om denne 40-talisternas egen filmguru är ute efter en ny målgrupp bland yngre biobesökare. Valet av Jason Biggs och Christina Ricci pekar åt det hållet.
Sedan april spelar Jason Biggs i en Broadwaymusikal tillsammans med Kathleen Turner och Alicia Silverstone. Han spelar dessutom mot Christina Ricci och Jessica Lange i filmen ”Prozac nation”. Andra kända namn i ”Anything else” är Danny DeVito och Glenn Close, som spelar Riccis mamma i filmen.
Woody Allen valde Astoria, ett grekiskt område i stadsdelen Queens för sin film därför att den är den ”mest europeiska av New Yorks alla stadsdelar”.
Trots att en majoritet av stadsdelens invånare härstammar från Grekland, hänger USA:s stjärnbaner av
storlek XL från många balkonger och fönster. Sedan den 11 september 2001 visar grekiska amerikaner öppet sin patriotiska hållning. En inställning som inte tycks ha påverkats av kriget i Irak.
Woody Allens filmteam arbetar febrilt i den tryckande värmen. Woody är utan tvekan en perfektionist. Varje scen tas om och jag slutar att räkna efter tagning nummer tio. Mellan tagningarna vandrar Woody fram och tillbaka framför grekiska tavernor och manikyrsalonger, innan han för femtielfte gången sätter sig i en röd sportbil bredvid Jason Biggs.

Annons
Annons
Annons