Annons

”Slipper förhandla om räntan i tid och otid”

Två timmars arbetsinsats var det enda som krävdes när Anders Olsson flyttade sitt bolån till utmanaren Hypoteket.

– Vi sparar 5 000 kronor om året på flytten så det blev en bra timpenning, säger han.

Att förhandla ner sin bolåneränta hos storbankerna är inte det lättaste. Ofta krävs det att du har både tjänstepension och sparkapital hos banken för att få en ränterabatt. Dessutom sitter många banker fast i gamla IT-system, vilket gör att hela upplevelsen känns omständlig.  Anders Olsson, en av Hypotekets nytillkomna kunder, känner väl igen sig i den situationen. 

– Vår gamla bank var väl okej, men det var alltid mycket papper, sega processer och trögrörligt. Att banktjänstemän är säljare av försäkringsprodukter och bankens fonder och inte bryr sig om kundfokus tror jag de flesta känner igen sig i, säger han.

”Onödigt att skänka pengar till storbankerna”

När han hittade till bolåneutmanaren Hypoteket blev han positivt överraskad – både av upplevelsen och den låga räntan. Räntan Hypoteket kunde erbjuda var lägre än hos den gamla banken och inte heller ställs krav på att han ska vara helkund. Dessutom slipper han förhandla om räntan i tid och otid. 

– Vi sparar 5 000 kronor per år med en arbetsinsats på totalt 2 timmar så det blev en bra timpenning. Det är onödigt att skänka så mycket pengar till storbankerna, säger han. 

Vad han ska göra med pengarna han sparar är inte bestämt ännu. 

– Men vad jag inte ska göra i alla fall är att göda en trögrörlig storbank utan kundfokus, säger han.

Låg ränta till alla kunder

Hypoteket erbjuder alla sina kunder samma låga ränta: 1,25 procent*. Inga motkrav ställs – förutom att belåningsgraden på bostaden får vara högst 65 procent och att man ska uppfylla de vanliga kraven som banker ställer.

Ytterligare en skillnad jämfört med en vanlig bank är att Hypoteket har ett digitalt ansökningsflöde. Ansökan och lånehandlingarna kan skickas in och signeras med bank-id på några minuter.

– Det var förvånansvärt enkelt att byta till Hypoteket, allt sköttes digitalt. Är man bara van vid att ta en printscreen, skicka några mail och använda bankID så blir ansökningsprocessen så enkel att man glömmer att man ens gjort den, säger Anders Olsson.

*Effektiv ränta 1,26%, beräknat på 1 MSEK med 1 års bunden ränta och 30 års återbetalningstid, totalbelopp 1 318 906. Villkor för räntan är belåningsgrad under 65%.

Annons
Detta är en annons från Hypoteket, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.