Slipp sladden mellan datorn och mobilen

Under strecket
Publicerad
Annons

Bluetooth, eller Blåtand, är en radioteknik som ersätter sladden mellan mobilen och datorn, mobilen och öronsnäckan eller något annat av de tusentals fall då två elektronikprodukter måste kommunicera med varandra.
Bluetooth fungerar på avstånd upp till tio meter. Det gör att mobiltelefonen kan ligga kvar i fickan eller på något bord i närheten medan man pratar i sitt headset eller kopplar upp datorn via mobilen.
Mer än 2 000 företag står i dag bakom Bluetooth. Det enda som förenar dem är att de alla tillverkar någon typ av elektroniska apparater.
Arbetet med Bluetooth började på Ericsson redan 1994. Flera andra företag hade liknande projekt och 1998 enade man sig om en gemensam lösning som fick namnet Bluetooth.
Bluetooth är en engelsk översättning av namnet på den danske kungen Harald Blåtand som dog omkring 985 efter att ha kristnat Danmark och erövrat stora delar av Norge.
Arbetet med Bluetooth leds i dag av en grupp företag. Där ingår bland andra Ericsson, Nokia, Microsoft, Motorola, Intel
och IBM.
Överföringshastigheten för Bluetooth ligger formellt på 1Mbit per sekund. Även om hastigheten i praktiken är lägre så är det tillfräckligt för att klara de flesta uppgifter, bortsett från videoöverföring med god kvalitet.

näringsliv

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons