Annons

Slipp salmonella – håll katten inne i vinter

Håll katten inomhus under vintern för att undvika att den smittas med salmonella, är SVA:s råd till landets kattägare. Arkivbild.
Håll katten inomhus under vintern för att undvika att den smittas med salmonella, är SVA:s råd till landets kattägare. Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Släpp inte ut katten innan våren står för dörren – det rådet ger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) eftersom fjolårets salmonellautbrott bland katter ser ut att hålla i sig under vintern 2019.

Under strecket
Erik Paulsson Rönnbäck / TT
Uppdaterad
Publicerad

SVA har bekräftat 165 salmonellafall bland katter under årets första månad. Siffran är ovanligt hög jämfört med januari månad 2008–2018, där fallen oftast går att räkna på ena handens fingrar, och betyder att förra årets topp med 395 bekräftade fall i januari inte var ett enskilt undantag.

– Det är färre än i fjol vid den här tiden på året, men fler än vad vi oftast har sett. Vi tror att det finns en koppling mellan antalet fall och småfågelpopulationen, det har varit jättemycket gråsiskor i år, säger Elina Lahti, epidemiolog på SVA.

Annons
Annons
Annons