Annons
X
Annons
X

Slava Mogutin: provokatör

Han säger själv att det är hans ”sexofobiska sovjetiska uppfostran” som gör att han helst letar efter skönheten i okonventionella sammanhang. På tisdag är det vernissage för författaren, fotografen och konstporrfilmskådisen Slava Mogutins första separatutställning i Sverige.

I mitten av 90-talet, efter att du försökt gifta dig med din pojkvän, outat extremhögerns ledare som gay och blivit åtalad för din provokativa poesi - och blivit mordhotad - fick du hjälp av Amnesty och PEN-klubben att få asyl i USA. Nu behandlas du som en superkändis när du besöker Moskva, men har du förlåtit Ryssland?

– När jag blev utslängd från mitt land föll hela min värld samman eftersom jag förlorade allt. När jag kom till New York var jag tvungen att uppfinna mig själv på nytt. Det är det som har gjort mig till den person och konstnär jag är idag. ”Det som inte dödar härdar”.
Var det för att du inte kunde använda språket obehindrat som du började fotografera när du kom till New York?

– Jag hade skrivit poesi och arbetat som journalist sedan jag var tonåring, och efter att jag hade gjort sju böcker och uppnått en viss status som författare tröttnade jag på litteratur. Det mesta jag skrev var självbiografiskt, en slags terapi. På sista tiden har mitt fotograferande haft den funktionen. Och
bildkonst passar min kosmopolitiska natur mycket bättre, den behöver inte förklaras eller översättas.

Annons
X

Varför valde du att medverka som viril nazibög i Bruce La Bruce's konstporrfilm Skin flick?

– Jag får alltid, alltid, dessa frågor på grund av att jag sysslat med porr på båda sidor om kameran. Jag var med i Skin flick för att jag ville bli av med kroppsliga och sexuella komplex som mina ortodoxa föräldrar och det puritanska samhälle jag växte upp i hade planterat i mitt huvud.

Kan du förklara din bild på en naken kille som tillfredsställer sig själv med en gurka?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag försöker utforska konceptet ”skam” genom att vara fullkomligt ”skamlös”. Jag tycker om att fotografera människor i utsatta, intima situationer. Bilderna blir engagerande och vackra och jag har inget behov av något moraliskt godkännande. Som Rimbaud sa, ”moralism är en slags hjärnsjukdom”. Jag har alltid gillat att bryta tabun och utmana stereotyper. Jag tror att det är det som konst handlar om.

  Slava Mogutin, 11 april till 6 maj
  på Allmänna Galleriet 925, Kronobergsgatan 37.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X