Slår mynt av nostalgi

På väg till The Big Apple? I så fall kan det vara läge att planera för tid kring Wall Street. Idag öppnar nämligen portarna till Museum Of American Finance – som inte bara är fyllt av historia utan där också besökarna ska lära sig att fatta klokare ekonomiska beslut.

Under strecket
Publicerad
Annons

Wall Street ska bli mainstream. Ja, så väljer i alla fall de huvud­ansvariga att beskriva återöppnandet och omlokaliseringen av Museum Of American Finance. Till en kostnad av 9 miljoner dollar har samlingen flyttats ifrån 21 Broadway och ett hundratal meter ned på 48 Wall Street, ett stenkast ifrån New York Stock Exchange.

–Det här är det första publika museet i USA som fokuserar på nationens ekonomi. Vi förväntar oss en besökssiffra på ungefär 120 000–125 000 människor per år. Av dessa tror vi att en tredjedel kommer ifrån utlandet, säger museets ordförande Lee Kjelleren.

Museum Of American Finance rymmer fyra permanenta utställningsdelar: den amerikanska finans­marknaden, entreprenörskap, pengar och bankväsendet – något som innebär att där bland annat finns inspelningar av tickern från ”Den Svarta Torsdagen” den 29 oktober 1929, en dollar­sedel med valören 1 0000, aktiebrev från Ford undertecknade Henry Ford, intervjuer med allt ifrån Jet Blues grundare David Neeleman till Steve Hinde, grundare av Brooklyn Brewery, tidningsurklipp, guldtackor…

Annons
Annons
Annons