Annons

Släpp tanken på förstatligande

Vi löser inte skolans utmaningar genom idealiserande tillbakablickar. Vi behöver istället blicka framåt, skriver artikelförfattaren.
Vi löser inte skolans utmaningar genom idealiserande tillbakablickar. Vi behöver istället blicka framåt, skriver artikelförfattaren. Foto: SCANPIX
Under strecket
Publicerad

Metta Fjelkner och Jan Björklund är tyvärr återigen inne på fel spår när de på SvD.se 15/3 argumenterar för att återförstatliga skolan. Att byta huvudman är inte lösningen på skolans problem. Tvärtom skulle ännu en stor reform stjäla tid och kraft från skolans verkligt viktiga uppdrag, att ge eleverna en bra utbildning.

Det är dock inte nackdelarna med en stor och kostsam reform som är det huvudsakliga skälet till att Sveriges Kommuner och Landsting motsätter sig tanken på ett förstatligande. Vårt främsta argument är att en sådan reform varken gör lärare, rektorer eller huvudmän mer lämpade för uppgiften att sköta undervisning, planering eller styrning av skolan. Matematikläraren blir inte bättre på att undervisa och rektor blir inte bättre på att leda verksamheten bara för att pengarna fördelas från staten i stället från kommunen.

Annons
Annons
Annons