Annons

”Släpp lös solelen – inför klimat-rotavdrag”

Katarina Luhr och Lorentz Tovatt.
Katarina Luhr och Lorentz Tovatt. Foto: TT, pressbild

Vi måste möjliggöra solpotentialen på alla sätt vi kan och nu är det tid att prioritera det arbetet, skriver Katarina Luhr och Lorentz Tovatt, MP.

Under strecket
Publicerad

Hotet om en eskalerande klimatkris är nu akut. Därför måste vi prioritera och förenkla klimatåtgärder och ge dem företräde framför andra politiska intressen. Det måste till exempel bli enklare att sätta upp solceller och gå snabbare att få bygglov, även på byggnader som klassas som viktiga. Men för att understödja solrevolutionen behöver vi åtgärder på fler håll än i stadsbyggnadsnämnden. Här presenterar vi tre åtgärder som kräver nationella regelförändringar och som kan möjliggöra solelens fulla potential.

Vi är mitt i en global solrevolution. 75 procent av världens solenergi har installerats de senaste fem åren. Priset på solpaneler har fallit med över 90 procent sedan 1990. Det är en fantastisk utveckling som vi behöver ta vara på även i Sverige. Sedan den rödgröna regeringen tog över makten 2014 har en rad regelförenklingar genomförts samtidigt som stora pengar satsas på utbyggnad. Detta har ökat mängden solenergi dramatiskt. Men för att solen på sikt ska kunna stå för en betydande del av den svenska energiproduktionen krävs mer. Här är våra tre konkreta åtgärder för att underlätta utbyggnaden:

Annons
Annons
Annons