Släpp inte in Lukasjenko i värmen

EU tycks vara på väg att överge sin principfasta hållning mot den vitryska regimen trots dess fortsatta kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det innebär i så fall ett svek mot Vitrysslands demokratirörelse och kommer att försämra möjligheterna till en demokratisk utveckling i landet. Det skriver vitryske människorättsaktivisten Ales Bjaljatski, som är på Sverigebesök, tillsammans med Martin Uggla.

Under strecket
Publicerad

Alexander Lukasjenko, Vitrysslands diktator.

Foto: SERGEI GRITS/AP
Annons

I skuggan av den svåra krisen i Ukraina håller EU:s Vitrysslandspolitik på att förändras. Det beror dels på att EU prioriterat ner sin värdebaserade utrikespolitik till förmån för geopolitiska intressen, dels på den vitryske presidenten Alexander Lukasjenkos framgångsrika ansträngningar att utnyttja tragedin i Ukraina till sin egen fördel.

Relationen mellan EU och Vitryssland försämrades drastiskt efter presidentvalet i landet i december 2010. Lukasjenko inledde då en brutal attack mot oliktänkande. Hundratals människor som fredligt demonstrerat mot det uppenbara fusket i valet misshandlades och greps. Flera presidentkandidater och ytterligare dussintals ledande företrädare för den politiska oppositionen dömdes till långa fängelsestraff i uppenbart politiskt motiverade rättegångar. Också människorättsförsvarare och oberoende journalister drabbades hårt av denna nya repressionsvåg.

Annons
Annons
Annons