”Släpp de moraliska skygglapparna”

Foto: Geir Olsen/TT

Det är beklagligt att Kristdemokraterna vägrar släppa sina moraliska skygglappar och bortser från den grundläggande tron på varje människas förmåga att fatta beslut över sitt eget liv. Det skriver Carl Nordblom, Muf Stockholm, i en replik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Carl Nordblom.

Foto: Pressbild
Annons

På Moderaternas partistämma tog partiet ställning för mer generösa öppettider på Systembolaget och för att tillåta öl- och vinförsäljning i livsmedelshandeln. I en artikel i Svenska Dagbladet går dock ett antal kristdemokratiska företrädare till hård attack mot dessa beslut.

Debattörernas grundanslag, och det antagande som i princip all kritik bottnar i, är att längre öppettider och möjligheten att köpa öl och vin på fler platser skulle öka svenskarnas alkoholkonsumtion. Genom att människor får möjlighet att handla en flaska vin på en söndag eller öl i en matbutik påstås människor på måndagsmorgonen vakna så bakfulla att de inte kan gå till jobbet. Debattörerna påstår, vilket i sig är riktigt, att en sådan utveckling skulle få såväl sociala som ekonomiska konsekvenser för svensk ekonomi och svenska företag. Det antaganden som läggs fram saknar dock helt och hållet evidensbaserad grund. I en relativt nyligen publicerad ESO-rapport slogs det fast att det inte finns någon stark evidens för att fler butiker som säljer alkohol automatiskt skulle leda till högre alkoholkonsumtion. Det är många andra länder bevis på – konsumtionen har i huvudsak inte ökat i takt med att stater avskaffat sina alkoholmonopol. I ett land som Sverige, där unga från en tidig ålder får lära sig i skolan vilka fysiska konsekvenser som följer av alkoholkonsumtion och människor över lag är mer hälsomedvetna än i många andra länder, är det dessutom än mer osannolikt att konsekvensen skulle bli den motsatta jämfört vad den blivit i andra länder som liberaliserat sin alkoholpolitik.

Annons
Annons
Annons