Annons

Släktkalas med smörgåstårta – välj helst flera olika viner

Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

Smörgåstårta är en klassiker på familjekalaset, men på grund av det varierande innehållet kan den vara knepig att para med vin. Vinexpert Johan Franco Cereceda ger sina bästa rekommendationer.

Under strecket
Publicerad

FRÅGA: Jag ska bjuda släkten på smörgåstårta, en med lax och räkor och den andra med rostbiff. Har du några bra vinrekommendationer för max 110 kronor/flaska?

SVAR: Härligt med en smörgåstårta, en riktig klassiker som jag hoppas hittar tillbaka i ännu större utsträckning. Och perfekt som bjudmat!

Jag trycker alltid det är bäst att ha några olika flaskor vin på bordet när det kommer till de här typen av mat, i synnerhet som du delar in det i smörgåstårta på lax & räkor och på rostbiff. Skulle jag välja ett enda vin skulle det bli ett bubbelvin med fruktsöt ton och liten nötig karaktär med bra syra. På så vis matchar det både laxen/räkorna (syran) och rostbiffen (nötigheten). Fruktsötman i vinet gifter sig med smörgåstårtans lite sötare ton och gör att rätten smakar än lite fräschare.

Det går också jättebra med ett rosévin, som dessutom fungerar till båda tårtorna. Om det dessutom bubblar, känns det ännu lite trevligare.

Samtidigt, som jag tidigare skrev, helst flera olika flaskor, åtminstone två: ett vitt med liten sötma och bra syra, smakrikt, gärna på riesling, och ett rött, som serveras svalt, i frisk stil med mycket druvig karaktär, varför inte en barbera från norra Italien?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons