Annons

Släkting skrev Shakespeares verk

Är gåtan William Shakespeare löst? Ny forskning och historiska källor pekar på att Shakespeares dramer inte skrevs av barden från Stratford-on-Avon utan av en samtida politiker vid det engelska hovet under Tudor-dynastin.

Publicerad

Det är obestridligt att William Shakespeare regisserade och skådespelade i de dramer som bär hans namn och tillika var delägare av den teater som framförde dem. Men sedan ett och ett halvt sekel har det spekulerats i om teatermannen – som slutade sin skolgång vid tolv års ålder – verkligen kunnat skriva dem själv.
The truth will out (Longman), en ny bok av Shakespeareforskaren Brenda James och historikern William Rubinstein pläderar för att Shakespeares verk författades av hans släkting Sir Henry Neville (1562–1615).

I pr-materialet nämner förlaget att Brenda James, som varit besatt av Shakespeare sedan tonåren, under en längre tids sjukdom plötsligt fick en aha-upplevelse när hon åter igen granskade den märkliga dedikationen i Shakespeares sonetter. Dold i texten i form av ett anagram fann hon Henry Nevilles namn. Hon lät sin intuitiva upptäckt följas av fem års studier i arkiv.
Resultatet av arbetet presenteras på Shakespeares Globe Theatre i London den 25 oktober. The truth will out åberopar en mängd bestickande fakta som pekar på att Neville är upphovsman till Shakespeares samlade verk.

Annons
Annons
Annons
Annons