Recension

Släkten var viktigast för Wallenberg

DYNASTI När hans systrar var sjuka fick de täta besök och bundenheten vid modern Amalia var omvittnad. Håkan Lindgrens lysande och originella biografi över Jacob Wallenberg ger en gripande bild av en släktkär och vänfast natur, skriver Lennart Berntson.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Få om någon familj har spelat en sådan central roll för det moderna Sveriges framväxt som den wallenbergska. Från grundandet av Stockholms Enskilda Bank 1856 och fram till idag har de ledande familjeföreträdarna satt sina avtryck, inte bara på utvecklingen inom bankväsendet och storföretagsamheten, utan också på samhällsförändringen i stort. Som exempel på det senare kan nämnas de vittomfattande anslagen till medicinsk och teknisk grundforskning, de avgörande ­bidragen till byggandet av institutioner som Operan, Stockholms stadshus, Handelshögskolan, Asplunds stadsbibliotek och grundläggandet av Saltsjöbaden, för att inte tala om regeringsuppdragen i samband med landets försörjning under de båda världskrigen.

Föga överraskande har dessa insatser blivit föremål för en omfattande forskning under senare årtionden. Rader av projekt har belyst bankens roll i samband med till exempel industrialiseringens genombrott, rekonstruktionen efter Kreugerkraschen och efterkrigstidens rekordår, men framför allt har nyckelpersonerna i familjen blivit föremål för biografiska studier.

Annons
Annons
Annons