Recension

KaiserstraßeSläkten är bäst

TYSKT 1900-tal Två kvinnliga författare visar att släktkrönikan är en svårslagen genre för att skildra en tidsperiod och gestalta det tyska traumat. Julia Franck och Judith Kuckart var båda med på den ­korta listan över nominerade till Tysklands främsta litteraturpris.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om familjeromanen, denna den borgerliga genren par excellence, alls genomlidit någon period av impopularitet, har den hur som helst kommit tillbaka på bred front på senare tid. Och med tanke på den episka – numera väl också klassobundna – släktkrönikans oslagbara möjligheter att ­utifrån ett antal familjemedlemmars perspektiv skildra samhället och världen över en längre tidsperiod, är det inte undra på att den är seglivad. Och detta inte minst i Tyskland, där behovet av att gestalta det nationellt traumatiska 1900-talet knappast ser ut att avta.

Den korta listan av nominerade till årets Deutscher Buchpreis innehöll inte mindre än tre utpräglade släktkrönikor. Priset tilldelades Julia Franck med den dramatiska familjeromanen och tidskrönikan Die Mittagsfrau. Det är en brett upplagd berättelse som sträcker sig från första världskrigets utbrott till andra världskrigets slut; från en idyllisk barndom i en liten by utanför Dresden till kaos, förföljelse och flykt i ett sönderbombat Berlin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons