Kejsarens nya kläderSlagkraftig operasatir när kejsaren kläs av

Ensemblen i ”Kejsarens nya kläder” på Norrlandsoperan – Peter Kajlinger i kejsarens enorma hattboll av rosor.
Ensemblen i ”Kejsarens nya kläder” på Norrlandsoperan – Peter Kajlinger i kejsarens enorma hattboll av rosor. Foto: Micke Sandström

SvD:s Thaliapristagare Natalie Ringler begår operadebut med H C Andersens satiriska saga. Hennes regi tar fram både svärta och humor i en visuellt slagkraftig uppsättning för alla åldrar.

Under strecket
Publicerad
Barnen vågar säga sanningen.

Barnen vågar säga sanningen.

Foto: Micke Sandström
Linnea Törnqvist som obstinat prinsessa med Susanna Levonens hovmästarinna.

Linnea Törnqvist som obstinat prinsessa med Susanna Levonens hovmästarinna.

Foto: Micke Sandström
Annons

Opera som familjeföreställning är en svår genre. I ivern att vända sig till både barn i alla åldrar och vuxna är risken att det inte blir särskilt engagerande för någon. Norrlandsoperan slår till med en klatschig Skandinavienpremiär på den tjeckiske kompositören Miloš Vaceks opera ”Kejsarens nya kläder” efter H C Andersens saga. Operan komponerades 1962, men den tänkta premiären i hemlandet stoppades av censuren, urpremiären ägde rum i Berlin 2013.

Det finns subversiva underströmmar i den satiriska sagan som klär av makthavaren på bara skinnet. Kejsaren är besatt av det senaste modet. De som inte inser finessen med hans nydesignade kläder sorteras bort direkt. Men kejsaren är naken. Undersåtarna lyder och anpassar sig. Bara barn med klarögd blick vågar bryta tystnaden och säga sanningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons