Annons

Slaget vid Agincourt – en katastrof för Frankrike

Slaget vid Agincourt. Målning från 1890.
Slaget vid Agincourt. Målning från 1890. Foto: TT

I dag släpper jag fram en renodlat militärhistorisk fråga, som kräver ett förhållandevis utförligt svar. Det gäller slaget vid Agincourt, som förevigats i Shakespeares Henrik V och i de kända filmatiseringarna av verket, med det ofta upprepade talet i vilket kungen talar om ”we few, we happy few, we band of brothers.”

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: I filmerna framställs drabbningen som en överväldigande men överraskande engelsk seger – ett litet antal fullständigt utmattade och sjuka engelsmän möter en enorm fransk övermakt och krossar fienden fullständigt. Är detta verkligen en korrekt bild? Vad var det som hände?

Dick Harrison: Det började i augusti 1415, då en engelsk invasionsflotta med omkring 12 000 man avseglade till Frankrike, där fästningsstaden Harfleur intogs efter en hård och lång belägring – längre än kung Henrik V räknat med. När engelsmännen var redo att tåga vidare den 8 oktober var fälttågssäsongen snart slut och trupperna var trötta och hungriga. Trots att det säkraste hade varit att lämna kvar en garnison i Harfleur och fara hem till England med huvuddelen av hären beslöt sig Henrik V för att marschera vidare rakt genom den franska landsbygden i riktning mot den enda engelska utposten i närheten, Calais. Militärt sett var det en onödig expedition, men symboliskt var den viktig. Henrik ville demonstrera för både hemlandet och fransmännen att han hade kommit för att stanna.

Annons
Annons
Annons